Quantcast
Μπερνάρ Ταπί: Αξίωνε αποζημίωση 1 δισ. ευρώ, καλείται να επιστρέψει πάνω από 400 εκ. - enikonomia.gr
share

Μπερνάρ Ταπί: Αξίωνε αποζημίωση 1 δισ. ευρώ, καλείται να επιστρέψει πάνω από 400 εκ.

δημοσιεύτηκε:

Ένα ακόμη κεφάλαιο στο σίριαλ της πολύκροτης υπόθεσης Ταπί άνοιξε σήμερα η γαλλική δικαιοσύνη, απορρίπτοντας την προσφυγή του μεγιστάνα, που αξίωνε αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ· απεναντίας, αποφάσισε ότι οφείλει να επιστρέψει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στο γαλλικό δημόσιο.

Εφετείο του Παρισιού αποφάνθηκε για την υπόθεση, που κρατάει 20 χρόνια, ότι ο 72χρονος Μπερνάρ Ταπί δεν είχε εξαπατηθεί από στελέχη της κρατικής τράπεζας Κρεντί Λιονέ όταν συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία Αντίντας το 1992 και επομένως δεν δικαιούται αποζημίωση.

Πέραν της απόρριψης του αιτήματος του Ταπί να του δοθεί αποζημίωση ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ, το δικαστήριο έδωσε εντολή στον ίδιο και στη σύζυγό του να επιστρέψουν στο κράτος τα 404 εκατομμύρια ευρώ που είχε λάβει βάσει μιας προηγούμενης διευθέτησης, η οποία όμως στο μεταξύ ακυρώθηκε.

Ο συνήγορος του Ταπί, Εμανουέλ Γκαϊγιάρ, δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα εναντίωσης σε αυτή την απόφαση, που χαρακτήρισε «άρνηση (απόδοσης) δικαιοσύνης». Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν χαιρέτισε την απόφαση.

Η πολυετής δικαστική διένεξη περιστρέφεται γύρω από τους ισχυρισμούς του Ταπί πως τον εξαπάτησαν στελέχη της κρατικής τράπεζας Κρεντί Λιονέ—δεν υπάρχει πλέον—και τον έπεισαν να πουλήσει την πασίγνωστη εταιρεία αθλητικών ειδών έναντι ενός τιμήματος πολύ υποδεέστερου αυτού της επαναπώλησής της και του κεφαλαίου που συγκέντρωσε όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Ο Ταπί, μεγιστάνας του ποδοσφαίρου και των μέσων ενημέρωσης, άλλοτε υπουργός, ηθοποιός και παρουσιαστής τοκ-σόου, αναμένεται ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά ακόμη κι εάν το πράξει δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλλει το ποσό που όρισε στη σημερινή απόφασή του το παρισινό εφετείο.

Μέρος του ποσού θα μπορούσε να συγκεντρωθεί μέσω της πώλησης ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία του Ταπί, όπως ένα πολυτελές ακίνητο στο Παρίσι και άλλο ένα στο Σεν Τροπέ στη Γαλλική Ριβιέρα, που έχουν ήδη δεσμευθεί από το γαλλικό δημόσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.