Quantcast
Νέα έρευνα Allianz Trade: Πόσο θα «ψαλιδίσουν» το παγκόσμιο ΑΕΠ τα πρόσφατα κύματα καύσωνα - enikonomia.gr
share

Νέα έρευνα Allianz Trade: Πόσο θα «ψαλιδίσουν» το παγκόσμιο ΑΕΠ τα πρόσφατα κύματα καύσωνα

δημοσιεύτηκε:

Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα ενδέχεται να μειώσουν κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023,  όπως εκτιμά η  ασφαλιστική εταιρεία, Allianz Trade. Παράλληλα η εταιρεία προβλέπει πως η Κίνα μπορεί να χάσει 1,3 ποσοστιαία μονάδα της οικονομικής της ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται πως η  ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε χθες πως ο Ιούλιος 2023 – που χαρακτηρίσθηκε από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του κόσμου – ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί επί της Γης. Αυτός ο Ιούλιος ήταν κατά 0,33°C θερμότερος από τον μήνα που κρατούσε μέχρι σήμερα το ρεκόρ, τον Ιούλιο 2019, με μέση θερμοκρασία 16,63°C.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα

«Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα, μαζί με άλλες χώρες της Ασίας αντιμετώπισαν αυξήσεις της θερμοκρασίας ρεκόρ (…) Η Κλιματική Αλλαγή θα αυξήσει την συχνότητα και την σφοδρότητα των επεισοδίων ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργώντας μία «νέα κανονικότητα» αποτελούμενη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στους ανθρώπους και την άγρια ζωή, αλλά και στις οικονομίες», επισημαίνει σε μελέτη της η Allianz Trade.

Ταυτόχρονα, «οι μισθωτοί που έχουν πληγεί από την ζέστη μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, εμφανίζονται με καθυστερήσεις και κάνουν σφάλματα. Η μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο».

Η μελέτη της Allianz Trade, επικαλούμενη πλήθος στοιχείων και μελετών, «εκτιμά» ότι τα κύματα καύσωνα «πιθανόν να κοστίσουν 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του 2023», «πράγμα που είναι σημαντικό και αναδεικνύει τους κλιματικούς κινδύνους». Μάλιστα σύμφωνα με υπολογισμούς της μελέτης, η  Κίνα μπορεί να χάσει 1,3 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ της η Ισπανία 1 μονάδα, η Ελλάδα 0,9 μονάδα, η Ιταλία ο,5, οι ΗΠΑ 0,3 και η Γαλλία 0,1 μονάδα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.