Το 42% των εξαγωγικών επιχειρήσεων αναμένει μείωση κατά 2% με 10% των εσόδων του λόγω των νέων αμερικανικών δασμών, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας της Allianz Trade .
Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις 4.500 εξαγωγέων σε 9 χώρες (στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα) στις οποίες αντιστοιχεί το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η έρευνα αυτή έγινε σε δύο στάδια: το ένα ήταν τον Μάρτιο πριν ανακοινώσει στις 2 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους δασμούς και το άλλο ήταν μετά την ημερομηνία αυτή.
Η αλλαγή
Πριν την «Ημέρα Απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς κατά σχεδόν όλων των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ και μόνο το 5% των επιχειρήσεων ανέμενε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές τους θα μειώνονταν.
Η αίσθηση αυτή άλλαξε δραματικά μετά τις 2 Απριλίου. «Σε αντίθεση με τη αισιοδοξία που υπήρχε πριν την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», η φετινή παγκόσμια έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που παρατηρούμε σε όλες τις αγορές: την αβεβαιότητα και τον κατακερματισμό. Αυτά θα μας συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Allianz Trade.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2025 αναμένονται να υπάρξουν απώλειες εξαγωγών ύψους 305 δισ. δολαρίων, πρόσθεσε. Η Γερμανία αναμένεται να πληγεί σοβαρά από τους δασμούς λόγω της εξωστρεφούς οικονομίας της. Το 39% των γερμανικών εταιρειών αναμένει μείωση των εσόδων τους από τις εξαγωγές μετά την ανακοίνωση των δασμών.
Αλλά και οι Γερμανοί εξαγωγείς ανησυχούσαν πολύ περισσότερο για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον προστατευτισμό (35%) σε σχέση με τις εταιρείες σε άλλες χώρες (29%).
ΗΠΑ-Κίνα
Σύμφωνα με την έρευνα της Allianz Trade, η αποσύνδεση ΗΠΑ – Κίνας είναι πιθανό να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα παρά την προσωρινή εμπορική μεταξύ τους συμφωνία, με την οποία μειώθηκαν σημαντικά οι επιπλέον αμοιβαίοι δασμοί (στο 30% οι αμερικανικοί και στο 10% οι κινεζικοί) για ένα διάστημα 90 ημερών.
Το ποσοστό των αμερικανικών επιχειρήσεων που προτίθεται να εξάγει προς την Κίνα και την Ανατολική Ασία μειώθηκε στο μισό (στο 10%) μετά την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», ενώ το ποσοστό των κινεζικών επιχειρήσεων που σχεδιάζει να εξάγει προς τη Βόρεια Αμερική κατέρρευσε από το 15% στο 3%.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις με παραγωγή στην Κίνα αναζητούν όλο και περισσότερο εναλλακτικές λύσεις εκτός Ασίας: το 1/4 από αυτές εξετάζει τη Δυτική Ευρώπη και ένα άλλο τέταρτο τη Λατινική Αμερική.
«Παρόλο που η νέα εμπορική συμφωνία μειώνει τον μέσο εισαγωγικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ για κινεζικά προϊόντα στο 39% από το εξωπραγματικό 103%, αυτός παραμένει πολύ υψηλότερος από τον συντελεστή 13% που ίσχυε πριν από τη δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το friendshoring είναι πιθανό να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος: Η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική αναδεικνύονται ως ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις για τις κινεζικές επιχειρήσεις, ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για εξαγωγές προς την Κίνα και την Ασία”, αναφέρει η έρευνα.
Ο εμπορικός πόλεμος έχει πλήξει επίσης τις προσδοκίες όσον αφορά τον χρόνο πληρωμής: μετά την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», το 25% των εξαγωγέων αναμένουν χρόνο πληρωμής μεγαλύτερο από 7 ημέρες, μια αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων.
Το 48 εξαγωγέων εκτιμά πως πως κίνδυνος να μην πληρωθούν είναι αυξημένος – κυρίως στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο – αντανακλώντας την ευρύτερη επιδείνωση των συνθηκών του παγκόσμιου εμπορίου.
Μόνο το 11% των εξαγωγικών εταιρειών εξακολουθεί να πληρώνεται εντός 30 ημερών, αλλά το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο μεταξύ κορυφαίων εξαγωγικών χωρών, όπως στις ΗΠΑ, στη Κίνα και στη Γερμανία.
Περίπου το 70% των εταιρειών πληρώνεται εντός 30 -70 ημερών, ενώ το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο (75%), στη Γαλλία (73%),σ την Ιταλία (73%) και στις ΗΠΑ (73%) και ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος της εταιρείας.