Quantcast
Νέα πρόκληση Ζιν: Ο Τσίπρας θέλει να προκαλέσει το Grexit - enikonomia.gr
share

Νέα πρόκληση Ζιν: Ο Τσίπρας θέλει να προκαλέσει το Grexit

δημοσιεύτηκε:

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ τάχθηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo για την Οικονομική έρευνα, Χανς Βέρνερ Ζιν, τονίζοντας ότι «η παρούσα κατάσταση είναι σαν την παραμονή στο νοσοκομείο, όπου μπορεί κανείς να αναρρώσει, αντί να επιχειρείται το αδύνατο, δηλαδή η επίλυση του προβλήματος εντός της ευρωζώνης».

Ο Ζιν κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ίσως θέλει να προκαλέσει το Grexit, σημειώνοντας πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: αν παραμείνω στο ευρώ, χρειάζομαι πολλά χρήματα -ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Εάν δεν τα πάρω αυτά, θα πρέπει να φύγω. Τότε μπορεί να πάει στον λαό και να πει: αν και δεν θέλαμε να φύγουμε από το ευρώ, δεν είχαμε άλλη λύση. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κινητοποιήσει τον λαό συγκινησιακά και ο μόνος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι μέσω της διαμάχης με τη Γερμανία».

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρώην επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν απέκλεισε κατηγορηματικά το Grexit, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ και ότι δεν μπορούν να την πετάξουν έξω από την ευρωζώνη.

«Η μόνη λύση θα ήταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που όμως θα χρειαζόταν χρόνια για να γίνει. Η Ελλάδα θα παρέμενε το προβληματικό παιδί της Ευρώπης ακόμα και μετά από ένα Grexit» είπε ο Φερχόιγκεν τονίζοντας ότι η ιδέα ότι μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί το πρόβλημα με το να παραιτηθεί απλά, «είναι εντελώς λάθος», είπε.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπογράμμισε πως «ντρέπομαι ως Γερμανός για αυτά που κάνουμε εδώ και δεκαετίες»

Ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε πως «σέρναμε αυτές τις χώρες από τη μύτη και στην πραγματικότητα έχουμε αποποιηθεί τις ευθύνες μας. Ελπίζαμε ότι το πρόβλημα θα λυνόταν με βιολογικό τρόπο».

Όπως είπε, δεν είναι σοφή η σύνδεση του ζητήματος των αποζημιώσεων με το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, συμπληρώνοντας ότι «το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να συσταθεί ένα ίδρυμα, το οποίο θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας προς τα θύματα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.