Quantcast
Νέα σενάρια για την επόμενη μέρα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Νέα σενάρια για την επόμενη μέρα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Σε άρθρο «Κομμάτια και θρύψαλα», το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει ότι στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης υπάρχουν σκέψεις για κατάτμηση του υπουργείου Οικονομικών, αν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επιμείνουν να το αναλάβουν.

Σ’ αυτήν την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του για την ευρωπαϊκή πολιτική στο αναγκαστικά υπό χριστιανοδημοκρατική ηγεσία ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel– θα περιλάβει και τις αρμοδιότητες για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, καθώς και τη διεύθυνση χρηματαγορών.

Έτσι, στον υπουργό Οικονομικών θα απομείνουν κυρίως αρμοδιότητες της δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής. Επομένως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Eurogoup θα είναι πλέον ο υπουργός Οικονομίας.

Ο λόγος που διατυπώνονται αυτές οι σκέψεις είναι η βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης του CDU έναντι του προέδρου του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, και του αντιπροέδρου Βόλφγκανγκ Κουμπίκι σε σχέση με τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Τα κόμματα CDU και CSU υποπτεύονται π.χ. ότι οι δύο επικεφαλής των Φιλελεύθερων θα θελήσουν να διαλύσουν τον ΕΜΣ, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μέχρι τώρα πολιτικής διάσωσης στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, δύσκολες ήταν οι συνομιλίες των κομμάτων της ‘Τζαμάικα’ την Τρίτη και την Τετάρτη για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Τουλάχιστον όλοι συμφωνούν ότι μελλοντικά η Γερμανία θα πρέπει να εμφανίζεται πιο αποτελεσματική στις Βρυξέλλες. Επειδή πολλά υπουργεία της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους, η Γερμανία αναγκαζόταν κατά το παρελθόν να απέχει επανειλημμένα σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως πρόσφατα για το ζήτημα αν το πιθανόν καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο Glyphosat πρέπει να επιτραπεί.

«Η Γερμανία πρέπει να εκφράζει στην Ευρώπη την απαίτησή της για διαμόρφωση πολιτικών με σαφείς θέσεις – και στις ψηφοφορίες», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ (CSU) στο Spiegel. Παρόμοιες απόψεις εκφράζει και ο επικεφαλής των     Γερμανών ευρωβουλευτών Ντάνιελ Κασπάρι (CDU). «Επανειλημμένα διαπιστώνουμε ότι πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, με το που αρχίζει μια νομοθετική διαδικασία κοιτάζουν να δουν τι θα κάνει η Γερμανία. Γι’ αυτό η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει εγκαίρως να είναι σε θέση να διαμορφώνει σε κρίσιμα ζητήματα ενιαία άποψη».

Το ζήτημα είναι σημαντικό και για τον λόγο ότι στο μέλλον θα πρέπει να συνασπιστούν όχι δύο, αλλά τρεις εταίροι στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες μπλοκαρίσματος αποφάσεων σε επίπεδο Βρυξελλών λόγω ασυμφωνίας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.