Quantcast
Νew York Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πληρώνει τους πιστωτές - enikonomia.gr
share

Νew York Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πληρώνει τους πιστωτές

δημοσιεύτηκε:

Το ερώτημα του κατά πόσο μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου δημοσιεύματος των New York Times για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αν και έχει ανακοινώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το ελληνικό χρέος, στην ουσία δεν έχει πολλές επιλογές, αφού, όπως εκτιμά η επενδυτική Nomura, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 22,3 δισ. ευρώ σε διάφορα δάνεια και τόκους, ποσό που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που χρειάστηκε να πληρώσει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους φέτος.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί προς την ΕΚΤ και τους distressed επενδυτές που χρεώθηκαν και το μεγαλύτερο ρίσκο από τα ελληνικά ομόλογα. Οι τελευταίοι μάλιστα μπορεί να απειλήσουν την Ελλάδα με αγωγές, όπως αυτές προς την Αργεντινή, σε περίπτωση επιλεκτικής στάσης πληρωμών, σημειώνουν οι New York Times, καθώς πρόκειται για ομόλογα που βρίσκονται υπό ξένο κι όχι ελληνικό δίκαιο.

Η Ευρωζώνη έχει ήδη συμφωνήσει σε κάποια επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους ώστε η Ελλάδα να μην έχει να αποπληρώσει δάνεια προς αυτούς το 2015, όμως, το ΔΝΤ δεν δέχεται καμία αναδιάρθρωση.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι και η ΕΚΤ παραμένει αδιάλλακτη στην στάση της να λάβει ολόκληρη την αποπληρωμή από το ελληνικό δάνειο, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να συνεχίσει να πληρώνει.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.