Quantcast
Νίκη για τους χρήστες του Διαδικτύου - enikonomia.gr
share

Νίκη για τους χρήστες του Διαδικτύου

δημοσιεύτηκε:

Με ενθουσιασμό αντιμετώπισαν αρκετές εφημερίδες την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το λεγόμενο «Safe Harbour» των ΗΠΑ δεν είναι τελικά ασφαλές για τα δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει σήμερα: «Αυτή η απόφαση θα μείνει στην ευρωπαϊκή ιστορία ως η απόφαση που δεν υπέκυψε μπροστά στην αμερικανική εξουσία της αγοράς και που δεν δίστασε να αντιμετωπίσει τους κολοσσούς του διαδικτύου. Αυτή η απόφαση είναι θεαματική. Είναι τολμηρή.

Είναι σημαντική. Είναι θεμελιώδης. Η απόφαση δίνει στην προστασία δεδομένων τη θέση που της ανήκει στην εποχή του ίντερνετ και διευκρινίζει ότι η ψηφιακή επανάσταση δεν πρέπει να γίνει ψηφιακή ανάκριση».

Στο ίδιο ύφος κυμαίνεται και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία βλέπει μια νίκη απέναντι στις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου.

«H απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δεδομένων γιατί υποδεικνύει στους αμερικανικούς ομίλους που συχνά έχουν ένα αλαζονικό προφίλ στην Ευρώπη τα όριά τους. Για Facebook, Google, Apple και ΣΙΑ η απόφαση είναι ένα γερό χαστούκι. Πρέπει να αλλάξουν το επιχειρησιακό μοντέλο τους, αφού οι server στις ΗΠΑ δεν θεωρούνται πλέον “ασφαλές λιμάνι“ για τα στοιχεία των ευρωπαίων πολιτών».

Η εφημερίδα Sächsische Zeitung σχολιάζει την επιτυχία του νεαρού Αυστριακού Μαξ Σρεμς, του οποίου ο αγώνας δικαιώθηκε με την εν λόγω απόφαση. «Δικαίως ο Μαξ Σρεμς δέχεται συγχαρητήρια.

Ο 28χρονος νομικός και αντίπαλος του Facebook από την Αυστρία πέτυχε αυτό, στο οποίο απέτυχαν οι ευρωπαίοι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι προστασίας δεδομένων: να ανατρέψει μια συμφωνία, η οποία πλέον δεν άξιζε τίποτα».

 

To δράμα του γερμανού υπουργού Εσωτερικών

Μέρος του γερμανικού τύπου σχολιάζει την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να επιληφθεί του προσφυγικού ζητήματος και να αποδυναμώσει κατά αυτόν τον τρόπο τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε προκαλέσει με τα αρνητικά σχόλιά του για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα γερμανικά κέντρα υποδοχής.

Η Neue Ruhr Zeitung αναφέρει: «Η καγκελάριος παίρνει την απόφαση και μεταβιβάζει την ευθύνη για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων από το υπουργείο Εσωτερικών στο δικό της γραφείο.

Αυτό ισοδυναμεί με αποδοκιμασία του άτυχου Τόμας ντε Μεζιέρ αλλά πλέον δεν γινόταν διαφορετικά. Η ευσυνειδησία δεν αρκεί σ’ αυτούς τους καιρούς. Όταν ο αρμόδιος υπουργός παρασύρεται και μεταδίδει προκαταλήψεις κατά των προσφύγων, τότε αυτό δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο».

Η εφημερίδα Leipziger Volkszeitung κάνει λόγο για το «δράμα του ντε Μεζιέρ» και επισημαίνει ότι ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά για το πώς έχει η κατάσταση: «Όποιος αμφισβητεί τις κατευθυντήριες γραμμές της καγκελαρίου, θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να βρει τον ρόλο του».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.