Quantcast
Νόιμαν: «Η επίθεση ταιριάζει με τη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους» - enikonomia.gr
share

Νόιμαν: «Η επίθεση ταιριάζει με τη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους»

δημοσιεύτηκε:

Τι κρύβεται πίσω από την τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στην καρδιά του δυτικού Βερολίνου; Οι ανακριτικές αρχές, που μέχρι στιγμής είναι πολύ συγκρατημένες στο να επιβεβαιώσουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα, συνεχίζουν το δύσκολο έργο αναζήτησης εκείνων των στοιχείων που θα τους βοηθήσει να «κλειδώσουν» την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης.


«Η Γερμανία ιδιαίτερα εκτεθειμένη»


Για τον Πέτερ Νόιμαν, πολιτικό επιστήμονα και εδικό σε θέματα τρομοκρατίας στο King´s College του Λονδίνου, η εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης δεν αποτελεί έκπληξη. «Ο τρόπος που έγινε αυτή η επίθεση παραπέμπει εκεί», δήλωσε μιλώντας το πρωί στη Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF. «Είχαμε και αυτό το καλοκαίρι ανάλογες επιθέσεις όπως με το φορτηγό στη Νίκαια. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι τέλος του 2014 στη Γαλλία έγιναν πολλές τρομοκρατικές απόπειρες σε χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου και εκεί χρησιμοποιήθηκαν αυτοκίνητα. Σε όλα αυτά είτε την ευθύνη ανέλαβε αργότερα το Ισλαμικό Κράτος, είτε οι ίδιοι οι δράστες ισχυρίστηκαν από μόνοι τους ότι έδρασαν στον όνομα του Ισλαμικού Κράτους».

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον γερμανό ειδικό να πιστεύει ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση φέρει την υπογραφή τζιχαντιστών δραστών; «Αφενός η μέθοδος του χτυπήματος παραπέμπει σε αντίστοιχα που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και αφετέρου το γεγονός ότι η Γερμανία είναι αυτό το διάστημα ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε τρομοκρατικές επιθέσεις και ότι αυτή η επίθεση ταιριάζει με τη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους.»

«Μιμητές της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια»


Όπως διαπιστώνει ο Πέτερ Νόιμαν το χαλιφάτο διατηρεί διπλή στρατηγική. «Από τη μια λέει, ελάτε στη Συρία, να σας εκπαιδεύσουμε και να σας στείλουμε πίσω με την εντολή να κάνετε πόλεμο – εδώ ταιριάζουν οι επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών που έγιναν από πρώην μαχητές που ζουν στο εξωτερικό. Από την άλλη λέει, κάνετε ότι θέλετε αρκεί να υποστηρίξετε την οργάνωσή μας στη Δύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πιο απλά μέσα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και εμείς στη συνέχεια να αναλάβουμε την ευθύνη.»

Ο Πέτερ Νόιμαν υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική επίθεση το καλοκαίρι στη Νίκαια της Γαλλίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τη τζιχανιστική οργάνωση.

«Νομίζω ότι η επίθεση στη Νίκαια ήταν τόσο επιτυχημένη, φυσικά από τη δική τους σκοπιά, που ήταν υπόθεση χρόνου το να βρει μιμητές. Μέχρι τότε δεν είχε ξαναγίνει επίθεση με αυτοκίνητο με μεμονωμένο δράστη και με τόσους πολλούς νεκρούς. Από την οπτική γωνία των τζιχαντιστών, λοιπόν, ήταν η απόλυτη επιτυχία της στρατηγικής τους. Στο διαδίκτυο γίνονταν πολλές φορές λόγος για τα εάν υπήρχε η δυνατότητα να επαναληφθεί. Και η ίδια η τρομοκρατική οργάνωση έχει θέσει αυτή τη στρατηγική στο επίκεντρο των μεθόδων της. Γι αυτό πιστεύω ότι τώρα βρήκε μιμητές.»

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.