Quantcast
Νταβός: Πιθανή μια παγκόσμια ύφεση το 2023 - Η προειδοποίηση οικονομολόγων - enikonomia.gr
share

Νταβός: Πιθανή μια παγκόσμια ύφεση το 2023 – Η προειδοποίηση οικονομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Παγκόσμια ύφεση για το 2023 βλέπουν τα 2/3 των οικονομολόγων, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Νταβός της Ελβετίας.

Σημειώνεται ότι στη σύνοδο το παρών το δίνουν επιχειρηματίες αλλά και οι αρχηγοί κυβερνήσεων των χωρών. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις 22 υψηλόβαθμων οικονομολόγων που εργάζονται στο ΔΝΤ, σε επενδυτικές τράπεζες, σε πολυεθνικές εταιρείες αλλά και σε ομίλους αντασφάλισης.

Τα στοιχεία της έρευνας

Το 18% εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια παγκόσμια ύφεση. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.  Μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει ύφεση φέτος.

«Τα σημερινά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, το υψηλό χρέος και το περιβάλλον έντονου κατακερματισμού περιορίζουν τα κίνητρα για τις επενδύσεις που  απαιτούνται για την επάνοδο στην ανάπτυξη αλλά και αυξάνεται το κόστος διαβίωσης για τους περισσότερους ευάλωτους πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε η γενική διευθύντρια του WEF Σαάντια Ζαχίντι σχολιάζοντας  στα αποτελέσματα της έρευνας.

Υπενθυμίζεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα πτωτικά τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας του 2023.

Μάλιστα οι προβλέψεις είναι ότι η οικονομία πολλών χωρών θα κινηθεί σε επίπεδα που θα είναι κοντά σε ύφεση καθώς εντείνεται ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις επιτοκίων κεντρικών τραπεζών και συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαφοροποιήσεις στους ορισμούς της ύφεσης

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους ορισμούς της ύφεσης σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά γενικά περιλαμβάνουν την προοπτική συρρίκνωσης των οικονομιών και ενδεχομένως υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Για τον πληθωρισμό, η έρευνα του WEF έδειξε μεγάλες περιφερειακές διαφοροποιήσεις:

Το ποσοστό που αναμένει υψηλό πληθωρισμό το 2023 κυμαινόταν από μόλις 5% για την Κίνα έως 57% για την Ευρώπη, καθώς ο αντίκτυπος από την αύξηση στις τιμές ενέργειας την περασμένη χρονιά έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη οικονομία.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (59% και 55% αντίστοιχα).

Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι:

  • 9 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού θα ασκήσει πιέσεις στις επιχειρήσεις, με πάνω από το 60% να καταδεικνύει επίσης υψηλότερο κόστος εισροών.
  • Λόγω αυτών των προκλήσεων, οι πολυεθνικές εταιρίες αναμένεται να μειώσουν τις δαπάνες τους δηλαδή από το να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα μέχρι και να απολύσουν εργαζομένους.
  • Ωστόσο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό βαρίδι για την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2023.
  • Η κρίση του κόστους διαβίωσης ενδέχεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της, με την πλειονότητα των ερωτηθέντων (68%) να αναμένει ότι θα είναι πιο ήπια έως τα τέλη του 2023.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.