Quantcast
Ντε Γκίντος: Η Καταλωνία θα καταρρεύσει οικονομικά σε περίπτωση απόσχισης - enikonomia.gr
share

Ντε Γκίντος: Η Καταλωνία θα καταρρεύσει οικονομικά σε περίπτωση απόσχισης

δημοσιεύτηκε:

Ο Ισπανός Υπουργός, Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε με δηλώσεις του ενόψει του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου πως η Καταλωνία θα έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική κατάρρευση, σε περίπτωση απόσχισης. Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της βορειοανατολικής περιφέρειας της χώρας θα κατέρρεε κατά 30%, την ώρα που η ανεργία θα διπλασιαζόταν η ανεργία και αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η οικονομική απομόνωση.


«Η διαδικασία προς το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας», έσπευσε να καθησυχάσει επενδυτές και αναλυτές ο ντε Γκίντος, παρά το γεγονός πως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο, και ως εκ τούτου δεν το ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγμάτωσή του», προσέθεσε ο Ισπανός Υπουργός.


«Από οικονομικής πλευράς, η απόσχιση της Καταλωνίας θα ήταν απολύτως παράλογη. Σε αυτή την περίπτωση, η Καταλωνία θα έφευγε από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα την Καταλωνία θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε«σκληρή αβεβαιότητα», κατέληξε ο ντε Γκίντος.



Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.