Quantcast
Ντράγκι: Πρώτα η αξιολόγηση του προγράμματος και μετά η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Πρώτα η αξιολόγηση του προγράμματος και μετά η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Την αξιολόγηση του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος έθεσε ο Mario Draghi ως αναγκαία προϋπόθεση για την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών collaterals (εγγυήσεις) από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την αξιολόγηση του αντίκτυπου του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας.

Ας σημειωθεί πως η EKT είχε σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals (εγγυήσεις) για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των υφιστάμενων αγορών τίτλων του ιδιωτικού τομέα, έτσι και οι αγορές κρατικών τίτλων έχουν μεγάλες δυνατότητες μετάδοσης στην πραγματική οικονομία, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Ντράγκι, ενώ πρόσθεσε: Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα στηρίξουν περαιτέρω τις ήδη χαλαρές νομισματικές συνθήκες στην περιοχή του ευρώ, περιλαμβανομένων και των συνθηκών δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, επανέλαβε πως η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη, υπονομεύοντας την πιστωτική επέκταση.

Επίσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο έλευσης ενός αποπληθωριστικού σπιράλ, το οποίο και οδήγησε, όπως εξήγησε, την ΕΚΤ στην ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Η αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί, έως ο πληθωρισμός ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της ΕΚΤ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου οι οικονομίες να καταστούν πιο ανθεκτικές έναντι των εξωτερικών κινδύνων.

Παράλληλα, κατέστησε αναγκαία την αποφασιστική – όπως την χαρακτήρισε – λήψη οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, εκτίμησε πως η Ευρωζώνη δεν έχει καταφέρει να φθάσει στο επιθυμητό στάδιο της νομισματικής ένωσης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.