Quantcast
Ο δημιουργός - φάντασμα του Bitcoin και οι δύο πίτσες που αγοράστηκαν για εκατομμύρια δολάρια - enikonomia.gr
share

Ο δημιουργός – φάντασμα του Bitcoin και οι δύο πίτσες που αγοράστηκαν για εκατομμύρια δολάρια

δημοσιεύτηκε:

Μερικές δεκάδες χιλιάδες bitcoins προσέφερε πριν από μία δεκαετία νεαρός Αμερικανός χρήστης του διαδικτυακού φόρουμ προβληματισμού περί του νέου «φρούτου», bitcoin σε αγρότη που του προμήθευε δύο πίτσες. Πρόκειται για αγρότη αμερικανικής ηπείρου που παρήγγειλε στο όνομα του νεαρού δύο πίτσες κόστους περίπου 30 δολαρίων και εισέπραξε τα κρυπτονομίσματα.
Τα επόμενα χρόνια, ο αγρότης διαπίστωσε ότι εκείνη προσφορά του είχε ανοίξει τον δρόμο για τον παράδεισο… Η αξία του ψηφιακού νομίσματος που την περίοδο της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής παραγγελίας πίτσας έφτανε τα 0,003 δολάρια (δηλαδή, με 1 δολάριο αγόραζες 333,33 bitcoins) είχε αρχίσει να σκαρφαλώνει ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα, στις 17/12 του 2017 το ένα bitcoin να πωλείται αντί 20.000 δολαρίων,
Αλλά, μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας στο «mining», μεγαλύτερες και οι απαιτήσεις για το pc του κάθε χρήστη. Αυτό που κάποτε, στη «γέννηση » του bitcoin μπορούσε κάποιος να επιτύχει με έναν φορητό υπολογιστή ή και ένα κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση στο διαδίκτυο, τώρα είναι παραμύθι του παρελθόντος… Οι οικονομικές απαιτήσεις σε τροφοδοσία επεξεργαστών και καρτών γραφικών αγγίζουν πλέον τον ουρανό… και το προνόμιο του «mining» ανήκει πια σε «αποθήκες » ή αλλιώς «φάρμες » υπολογιστών εξαιρετικά υψηλού κόστους και δυνατοτήτων, που «τρέχουν » νυχθημερόν προγράμματα «μαντικής » αριθμών, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Το «παιχνίδι » έχει φύγει από τα χέρια των μεμονωμένων χρηστών και έχει περάσει σε κολοσσιαίες επιχειρήσεις παραγωγής bitcoins, αλλά και στα «mining pools», σε μεγάλες κοινότητες χρηστών, όπου ο καθένας συμμετέχει στον κοινό σκοπό με τον δικό του επεξεργαστή (που έχει αναβαθμίσει όσο… σηκώνει η τσέπη του) και διεκδικεί μερίδιο παραγόμενων κρυπτονομισμάτων ανάλογα με τη συνδρομή του στην κοινή υπόθεση. Όσο για τις «φάρμες » παραγωγής, στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην Κίνα. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 70% των bitcoins παράγονται στην έδρα της κίτρινης φυλής, όπου το ρεύμα είναι αισθητά φθηνότερο και οι πανάκριβοι για τους υπολοίπους του πλανήτη επεξεργαστές στον τόπο παραγωγής τους. Αρκετές μάλιστα από αυτές τις επιχειρήσεις, έχουν στηθεί πλάι σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, καθώς τα πλεονάσματα ρεύματος που οι εργοστασιάρχες αυτού του είδους διαπιστώνουν ότι δεν συμφέρει να μεταφέρονται μακριά, αντί να χάνονται στη… διαδρομή, διατίθενται σε αυτές τις κοντινές «φάρμες » των miners, αντί χαμηλού αντιτίμου. Οπότε, το όφελος είναι αμοιβαίο.
ΜΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ – ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΄Η ΤΖΟΓΟΣ;
Το «mining» στις πρώτες εμφανίσεις του κρυπτονομίσματος αμειβόταν με 50 bitcoins. Προϊόντων των χρόνων και καθώς η προσφορά «κυνηγών » του κρυμμένου αριθμού αυξανόταν με ανεξέλεγκτο ρυθμό, ψαλιδιζόταν η επιβράβευση του νικητή σε κρυπτονόμισμα. Τα 50 bitcoins του 2009 έγιναν 25 το 2013 και 12,5 το 2017. Το τρέχον 2021 η επιβράβευση θα μειωθεί στο 6,25 bitcoins και με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, στο διάστημα 2029-2032 ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων επιβράβευσης θα είναι 1,56 , το 2033 θα πέσει στο 0,78 και το 2081 κάθε block υπολογίζεται ότι θα δίνει 0,00019. Το θέμα είναι ότι σε μία χρονιά, που τα ηνία θα έχουν πάρει μάλλον τα τρισέγγονα μας, το 2140, κάποιο block θα δώσει το τελευταίο απειροελάχιστο κλάσμα του bitcoin και εκεί πια θα κλείσει η παραγωγή του κρυπτονομίσματος, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των 21.000.000 κομματιών που προγραμματίστηκε εξαρχής να ριχτούν στην κυκλοφορία, ώστε σε βάθος χρόνου να μην αναπτυχθούν πληθωριστικές τάσεις και χάσει την αξία του.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η αλματώδης αύξηση της αξίας του συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πώς γίνεται ένα άυλο, ψηφιακό κρυπτονόμισμα σε μια μέρα του Ιουλίου του 2010 να αντιστοιχεί σε 0,008 του δολαρίου και μόλις 9 μήνες μετά, (Απρίλιο του 2011) ένα bitcoin να αντιστοιχεί σε ένα δολάριο;
(Όσο για τη σημερινή ισοτιμία… η διαφορά πλέον είναι ιλιγγιώδης. Στις 17:01 της Δευτέρας, 4 Ιανουαρίου 2021, ένα bitcoin στοίχιζε 31.935,805 δολάρια!)
Η άνοδος της αξίας του bitcoin ερμηνεύεται. Καθώς το νόμισμα ήταν (και παραμένει) σε γενικές γραμμές ανώνυμο και ο χρήστης και διακινητής αθέατος από τράπεζες και κυβερνήσεις, ενδείκνυτο για ύποπτες συναλλαγές. Το bitcoin έγινε το αγαπημένο νόμισμα των εμπόρων ναρκωτικών, ενώ μέσα από μεγάλα αφιερώματα έγκριτων οικονομικών περιοδικών, το κοινό εξοικειώθηκε με τη νέα τάση. Το bitcoin πήρε σύντομα τα πάνω του… Κι εκεί που τον Απρίλιο του 2011 ένα κρυπτονόμισμα αντιστοιχούσε σε ένα δολάριο, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ένα κομμάτι αντιστοιχούσε σε 31 δολάρια!
Ωστόσο, όσο ξέφρενη στην άνοδό της ήταν και είναι η χρηματιστηριακή πορεία του κρυπτονομίσματος, άλλο τόσο απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη ήταν και παραμένει στην πτώση της. Εκεί που η τιμή του παίρνει την ανηφόρα, εκεί γκρεμοτσακίζεται. Ο λόγος είναι κατανοητός. Ένα χρηματιστηριακό προϊόν, που λειτουργεί ανεξάρτητα από τραπεζική εμπιστοσύνη ή πίστη σε μια κυβέρνηση, αλλά δεν διέπεται από νόμους και κανονισμούς, εύκολα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και σενάρια. Το 2017, με τη φήμη ότι η κινεζική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απαγόρευση της αγοράς και πώλησης bitcoin, η πτώση της αξίας του άγγιξε τα … τάρταρα και οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων τραβούσαν τα μαλλιά τους. Ωστόσο, άλλοι, ανεξάρτητοι παράγοντες και ίσως από αδιάφορες χώρες, κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το νόμισμα και σήμερα, παρά την εντέλει επιβολή της απαγόρευσης στην Κίνα, το bitcoin «παίζει» πολύ ψηλά στο ταμπλό των χρηματιστηριακών αξιών. Άγνωστο παραμένει το ως πότε…
Η Ελλάδα σε… τροχιά κρυπτονομίσματος
Αν αναλογιζόταν κανείς ότι η Ελλάδα του σήμερα περιλαμβάνει ακριτικές -και ίσως λιγότερο ακριτικές περιοχές- όπου τουλάχιστον ένα παιδί ονειρεύεται να αποκτήσει κάποτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, δικαίως θα οδηγείτο στο συμπέρασμα ότι για τη χώρα μας το bitcoin είναι μάλλον μια πολυτέλεια άγνωστη σε όλο το φάσμα των λεπτομερειών της ύπαρξης και λειτουργίας της. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Το bitcoin είναι εξαιρετικά οικείο και στους Έλληνες. Αρκεί να σημειωθεί ανά την ελληνική περιφέρεια λειτουργούν συνολικά 57 ΑΤΜ bitcoin! Εξ αυτών, 25 υπάρχουν σε Αθήνα, περίχωρα και Πειραιά, 6 στη Θεσσαλονίκη, 4 στο Ηράκλειο Κρήτης, από 3 σε Λάρισα και Χανιά, από 2 σε Πάτρα, Μύκονο, Ρόδο και Ιωάννινα και από ένα σε Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Καστοριά, Χαλκιδική, Άρτα, Ερμούπολη Σύρου, Χαλκίδα και Καλαμάτα.
Τα ATM bitcoin είναι όπως εκείνα των τραπεζών και επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να αγοράσει ή να πουλήσει bitcoins, κάνοντας χρήση κάρτας ή μετρητών.
Επιπλέον, δεκάδες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, πώλησης επίπλων, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, γυμναστήρια, βιβλιοπωλεία, ακόμα και ταβέρνες και κομμωτήρια (αναγράφονται όλες στη σελίδα https://weacceptbitcoin.gr/ δέχονται στις συναλλαγές τους bitcoins.
Πάντως, οι συστηματικοί επενδυτές bitcoins γνωρίζουν τη διαδικασία αγοράς και από τον οικιακό υπολογιστή τους. Το διαδίκτυο βρίθει ασφαλών προγραμμάτων και οδηγιών της συναλλαγής με βήματα ένα προς ένα. Δεδομένης, δε, της άυλης υπόστασης του κρυπτονομίσματος, δεν είναι απαραίτητο να διατίθενται δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτηθεί ένα ολόκληρο bitcoin στην τρέχουσα χρηματιστηριακή του αξία. Οι επενδυτές διαθέτουν το ποσό που εκείνοι εκτιμούν ότι τους περισσεύει, για να αποκτήσουν ποσοστό επί της συνολικής αξίας ενός κρυπτονομίσματος.
Όσο για συμμετοχή των Ελλήνων στην παραγωγική διαδικασία των bitcoins, αυτή είναι μάλλον αδύνατη. Το κόστος για έναν δυνατό επεξεργαστή «mining», είναι πλέον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (!), ενώ ακόμη κι αν αυτός υπάρχει, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να καταναλώσει τεράστια ποσότητα ρεύματος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.