Quantcast
Ο Φάιμαν πιθανόν νέος πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου; - enikonomia.gr
share

Ο Φάιμαν πιθανόν νέος πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου;

δημοσιεύτηκε:

Οι καλές πιθανότητες που έχει ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούν τελευταία αντικείμενο των πολιτικών συζητήσεων στη Βιέννη.

Ο αυστριακός Τύπος σημειώνει ότι εάν για το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιλεγεί τελικά Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, τότε ο κ. Φάιμαν θεωρείται ως “η καλύτερη εφεδρεία για αυτό”, επισημαίνοντας και την καλή επαφή που διατηρεί ο ίδιος προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, της οποίας ο ρόλος θα είναι καθοριστικός στη λήψη της σχετικής απόφασης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τέτοιες ανώτερες θέσεις στην ΕΕ δίνονται κατά κανόνα σε πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος άλλος Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος να έχει αποσυρθεί πρόσφατα από την θέση του και να έχει ηγηθεί στο παρελθόν επί επτά και πλέον χρόνια μίας κυβέρνησης, αλλά και να έχει την εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ο Βέρνερ Φάιμαν.

Οπως είναι γνωστό, στην ΕΕ έχει συμφωνηθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει τον ερχόμενο Ιανουάριο να παραδώσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία ο ίδιος προσπαθούσε να διατηρήσει περαιτέρω, αλλά τώρα τα πράγματα φαίνεται να γίνονται ευκολότερα, καθώς με τη μελλοντική εκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, ανοίγει η θέση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών προφανώς για τον Μάρτιν Σουλτς.

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συμφωνηθεί η ανάληψή της από έναν Συντηρητικό, και αντ΄ αυτού στους Σοσιαλδημοκράτες θα δίνονταν κάποιο από τα άλλα δύο υψηλά αξιώματα, αλλά, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να είναι αμετακίνητος ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έναν Σοσιαλδημοκράτη ανοίγει η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται στη Βιένη, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα στηρίξει πλήρως μία υποψηφιότητα του Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος αναμένεται να είναι κεντρικό πρόσωπο στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών το Δεκέμβριο στην Πράγα, όπου θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα καθήκοντα του ως εντεταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την παγκόσμια καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, που είχε αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο οποίος είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από όλα τα αξιώματά του στις 9 Μαΐου, βρισκόταν επί σχεδόν οκτώ χρόνια επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης — ο τρίτος σε μακροβιότητα σε αυτό το αξίωμα μεταπολεμικά — και του κόμματός του.

Στον Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο τελευταία, κριτική για στροφή “180 μοιρών” στο Προσφυγικό, με την υιοθέτηση από μέρους του, της ρητορικής, και για εφαρμογή της πολιτικής, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά και για τους χειρισμούς του στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού και για την “ενδοτικότητά” του απέναντι στον – σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο – εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα.

Αυτές δεν ήταν οι μόνες αιτίες για το “εκλογικό φιάσκο”, στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου κατά τις οποίες ο υποψήφιος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 35,1%, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί μόλις στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11,3%.

Σύμφωνα με την κριτική που ασκείται, οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, η οποία οδήγησε προφανώς στην επικράτηση του ακροδεξιού υποψήφιου, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά και έχουν να κάνουν γενικότερα με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να εμφανίζεται ως το κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.