Quantcast
O ΟΗΕ καλεί τις αραβικές χώρες να εμπλακούν περισσότερο στην επίλυση της συριακής κρίσης - enikonomia.gr
share

O ΟΗΕ καλεί τις αραβικές χώρες να εμπλακούν περισσότερο στην επίλυση της συριακής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία στις διαπραγματεύσεις που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να ενημερώσει τις χώρες για τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον ΟΗΕ φυσικά και για όλους εδώ να εμπλακούν οι αραβικές χώρες. Οπότε αυτό που σκοπεύω είναι σίγουρα να τις ενημερώσω», τόνισε ο ντε Μιστούρα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι αραβικές χώρες «θα νιώθουν άνετα και θα κατανοήσουν για ποιο λόγο έγινε η Αστάνα και τι θα μπορούσε να γίνει σε ό,τι αφορά (…) τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ο ντε Μιστούρα πρόσθεσε επίσης ότι σκοπεύει να ενημερώσει τον Αραβικό Σύνδεσμο για τις διήμερες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, στόχος των οποίων ήταν να εδραιώσουν την εκεχειρία στη Συρία.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εξήγησε ότι το σχήμα των διασυριακών διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο στη Γενεύη θα καθοριστεί μετά από συζητήσεις με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη για να συναντηθώ με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας για να τους ενημερώσω για τη συνάντηση στην Αστάνα (…) και να ζητήσω τη συμβουλή τους για το πώς θα προχωρήσουμε στις επόμενες συνομιλίες», εξήγησε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ντε Μιστούρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με το Καζακστάν, που είναι μη μόνιμο μέλος του, θα αποφασίσουν αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα θα ενισχυθεί με μια απόφαση του Συμβουλίου.

Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία ενός τριμερούς μηχανισμού ελέγχου της εκεχειρίας που ισχύει στη Συρία από τις 30 Δεκεμβρίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.