Quantcast
Ο Σόιμπλε απειλεί με αποκλεισμό την πρόταση εγγύησης των καταθέσεων της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Ο Σόιμπλε απειλεί με αποκλεισμό την πρόταση εγγύησης των καταθέσεων της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον αποκλεισμό της ασφάλειας των καταθέσεων.

Για να οργανώσει άλλωστε η Γερμανία μια αναστέλλουσα μειοψηφία, είναι κάτι «εύκολα εφικτό» αναφέρει η Welt.

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων που απειλούνται και εξετάζει να οργανώσει μια μειοψηφία αρνησικυρίας.

Θα πρέπει να είναι «εύκολα επιτεύξιμο» για τη Γερμανία να αποτρέψει μια ειδική πλειοψηφία σχετικά με τα σχέδια της Επιτροπής. Η Γερμανία ωστόσο για να το πετύχει θα πρέπει να έχει στο πλευρό της ακόμη μια άλλη μεγάλη χώρα και τέσσερις μικρές χώρες.

Η Ιταλία και η Γαλλία είχε καταστήσει ήδη γνωστό, ότι δε βλέπουν κανένα σημείο στην επιβολή μιας λύσης κατά τις επιθυμίες του Βερολίνου.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία και ως εκ τούτου, τα σχέδια των Βρυξελλών μπορεί να ανατραπούν.

«Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τους υποστηρικές της»

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται επίσης έναν άγραφο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών εφαρμόζεται μέχρι σήμερα η πρακτική, να μην παρακαμφθεί μια μεγάλη χώρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει καλά, αλλά κινδυνεύει να χάσει τους τους σημαντικότερους υποστηρικτές του σε άλλα έργα» ανέφερε στελέχη του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να κατασκευάσει μέχρι το 2024 ένα ενιαίο σύστημα που θα ασφαλίσουν τα υπόλοιπα των πελατών των τραπεζών στην ΕΕ από κοινού με το Ινστιτούτο πτωχεύσεων.

Οι γερμανικές τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου, θα πρέπει να πληρώσουν για το σύστημα.

 

Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να βρεθούν υπό πίεση

Στην ΕΕ εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ήδη μια ισχυρή τραπεζική εποπτεία, και ένας μηχανισμός επεξεργασίας για τα θεσμικά όργανα να είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις αρχές του 2016.

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια των καταθέσεων ως ο τρίτος πυλώνας θα πρέπει επίσης να αποτρέψει την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στις τράπεζες, επειδή οι πελάτες δεν πιστεύουν πλέον ότι τα  χρήματά τους είναι ασφαλή με αποτέλεσμα να τα αποσύρουν.

Ο Σόιμπλε επέκρινε ιδιαίτερα τη χρονική στιγμή της εισαγωγής της εγγύησης των καταθέσεων…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.