Quantcast
Ο Σουλτς παίζει το τελευταίο του χαρτί στη σημερινή τηλεμαχία με την Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Ο Σουλτς παίζει το τελευταίο του χαρτί στη σημερινή τηλεμαχία με την Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Το τελευταίο “χαρτί” παίζει ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς στη σημερινή τηλεμαχία με την καγκελάριο της Γερμανίας,Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου της χώρας,σύμφωνα με το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η τηλεμαχία που θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, η μοναδική που είναι προγραμματισμένη ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, θα μεταδοθεί στις 20:15 (τοπική ώρα, 21:15 ώρα Ελλάδας) από τα τέσσερα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Γερμανίας και αναμένεται να την παρακολουθήσουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.

Ο Σουλτς θα προσπαθήσει να προκαλέσει μια αντίδραση από τη Μέρκελ, η οποία «μοιάζει σχεδόν άφθαρτη έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία», την ώρα που «οι τρεις εβδομάδες που έρχονται ενδέχεται να είναι έντονες», εκτιμά ” Der Spiegel”.

Ωστόσο το έργο του επικεφαλής του SPD μοιάζει σχεδόν αδύνατο, καθώς η μία δημοσκόπηση μετά την άλλη εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες να ακολουθούν από απόσταση τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα έδινε διαφορά 17 μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ του CDU.

Μόνο το 22% των Γερμανών επιθυμεί να δουν τον Σουλτς στην καγκελαρία.

Η σημερινή τηλεμαχία αναμένεται να είναι ένα τεστ προσωπικοτήτων: Από τη μία η Μέρκελ, 63 ετών, κόρη προτεστάντη πάστορα που γεννήθηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η οποία μετρά την κάθε λέξη της.

Από την άλλη πλευρά ο Σουλτς, δύο χρόνια νεότερός της. Γεννημένος στην καθολική Δυτική Γερμανία, εμφανίζεται ως «άνθρωπος του λαού» και υπενθυμίζει ότι είναι ένας “ανανήψας” πρώην αλκοολικός, αυτοδίδακτος που άφησε το σχολείο χωρίς να πάρει απολυτήριο.

«Η τηλεμαχία όπως ο αυθορμητισμός και η ευφράδεια δεν είναι προσόντα της Μέρκελ, η οποία εμφανίζεται λίγο στριφνή. Ο Σουλτς θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί αυτό», σχολίασε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

Ίσως έχοντας επίγνωση των αδυναμιών της η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε τις προτάσεις των τηλεοπτικών δικτύων για μια πιο ζωντανή συζήτηση.

Οι δύο υποψήφιοι θα δεχθούν ερωτήσεις από μια ομάδα τεσσάρων δημοσιογράφων: «ένα στενό σχήμα» το οποίο επιθυμούσε η Μέρκελ, όπως τονίζει ο Σουλτς, ο οποίος φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες από τη σημερινή τηλεμαχία.

«Το 46% των ψηφοφόρων εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο (…) Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουμε το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε στα τέλη της εβδομάδας. «Δεν έχω άγχος, καθόλου», τόνισε.

Η Μέρκελ, πιστή στη στρατηγική της, εξακολουθεί να αγνοεί τον αντίπαλό της και να επικεντρώνεται στη διάρκεια των προεκλογικών της ομιλιών στα επιτεύγματα των κυβερνήσεών της από το 2005 και μετά.

Το θέμα της μετανάστευσης, που της επέφερε ένα πλήγμα μετά την άφιξη στη Γερμανία περισσότερων από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015 και το 2016, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα στα μάτια των ψηφοφόρων. Μπροστά στην άνοδο του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο, η γερμανική κοινή γνώμη ανησυχεί και αισθάνεται ότι η Μέρκελ της προσφέρει ασφάλεια. Σε γενικές γραμμές οι Γερμανοί δεν φαίνονται να επιθυμούν μια αλλαγή.

Ο Σουλτς, που δεν έχει και πολλά περιθώρια ελιγμών καθώς το κόμμα του συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα επικεντρωθεί στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις, κυρίως στην παιδεία.

Οι επιθέσεις της Μέρκελ αναμένεται να είναι «ελεγχόμενες», σύμφωνα με το Spiegel. Ο Σουλτς «θα πρέπει να προσπαθήσει να παγιδεύσει την καγκελάριο, διατηρώντας την ψυχραιμία του».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/DER SPIEGEL


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.