Quantcast
Ο Τραμπ κηρύσσει πόλεμο στη Vespa - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ κηρύσσει πόλεμο στη Vespa

δημοσιεύτηκε:

Οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια διακυβέρνηση σε μια εποχή κατά την οποία η Δύση χρειάζεται να επιδείξει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας.

«Η όποια εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τις οικονομίες μας, αλλά και για τους κανόνες που διέπουν την παγκοσμιοποίηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ο υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να απέχουν από εμπορικές διαμάχες «που συμβολικά δείχνουν μια διαφωνία σε μια εποχή κατά την οποία ο δυτικός κόσμος θα πρέπει να είναι ενωμένος προστατεύοντας τους πολίτες του από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Την ίδια ώρα, η Ιταλία εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στοχοποιήσει προϊόντα ως υπεύθυνα για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, εν μέσω φόβων για την επιβολή «τιμωρητικών» δασμών σε προϊόντα όπως τα σκούτερ Vespa.

«Ο Τραμπ κηρύσσει πόλεμο στη Vespa», ήταν ένας τίτλος της εφημερίδας Il Messaggero, που συνοψίζει το κλίμα που αποτυπώνεται στην πλειονότητα των δημοσιευμάτων του ιταλικού Tύπου για το θέμα αυτό.

Αυτή η ανησυχία προέκυψε μετά τα δημοσιεύματα για μια «μαύρη λίστα» 90 ευρωπαϊκών προϊόντων που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε δασμούς 100% στο πλαίσιο της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου κατά της εμπορικής «απάτης».

Οι ντομάτες, το σαλάμι, το προσούτο και το μεταλλικό νερό San Pellegrino – που τώρα ανήκει στον ελβετικό κολοσσό Nestle – είναι επίσης στη λίστα των προϊόντων που στοχοποιούνται ως αντίποινα στην ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγής αμερικανικού βόειου κρέατος από ζώα που είχαν τραφεί με ορμόνες.

Την ανησυχία του για τη στροφή υπέρ του προστατευτισμού που υποσχέθηκε ο Τραμπ στους ψηφοφόρους του εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στις ανοικτές οικονομίες και κοινωνίες, πάνω στις οποίες χτίσαμε δεκαετίες ευημερίας», δήλωσε σήμερα το πρωί.

Το 2016, οι ιταλικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 37 δισεκ. ευρώ, λίγο πάνω από το 10% του συνόλου των 362 δισεκ. ευρώ των εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προϊόντα που καλύπτονται από τη «μαύρη λίστα» δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη βαρύτητα: το σύνολο των ιταλικών δίτροχων που εξάγονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε στα 182 εκατ. ευρώ, έναντι 4 δισεκ. ευρώ για τα αυτοκίνητα.

Η Piaggio, εταιρία κατασκευής της Vespa, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5% του κύκλου εργασιών της και ότι θα μπορούσε να εξάγει τα σκούτερ της που κατασκευάζονται στο Βιετνάμ.

Οι «τιμωρητικοί» δασμοί, ωστόσο, στον κλάδο τροφίμων θα μπορούσαν αντίθετα να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα σε ορισμένα εξειδικευμένα προϊόντα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.