Quantcast
Ο Τραμπ προετοιμάζεται για σκλήρυνση των εμπορικών του θέσεων έναντι της Κίνας - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ προετοιμάζεται για σκλήρυνση των εμπορικών του θέσεων έναντι της Κίνας

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτείνει τον Ντένις Σία, αντιπρόεδρο μιας επιτροπής του Κογκρέσου που τηρεί επικριτική στάση έναντι της Κίνας, για την θέση του αναπληρωτή Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η εξέλιξη αυτή, προσθέτει ακόμη έναν αξιωματούχο με επιθετική ρητορική, στην ομάδα εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον διορισμό του Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ στη θέση του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, του υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και του Πίτερ Ναβάρο στην θέση του διευθυντή Εμπορικής και Βιομηχανικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Ο Σία είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής ΗΠΑ-Κίνας για την Οικονομία και την Ασφάλεια, η οποία σε ετήσια βάση αξιολογεί την πορεία των οικονομικών κι αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το βαθμό εφαρμογής από το Πεκίνο, των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τον περασμένο Νοέμβριο, η επιτροπή πρότεινε στα μέλη του Κογκρέσου την ανάληψη δράσης κατά των κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων που αγοράζουν αμερικανικές επιχειρήσεις, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί κρατικές κινεζικές τράπεζες, προκειμένου να προωθήσει σκοπιμότητες που σχετίζονται με την εθνική του ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν μεγάλο αριθμό κινεζικών επιχειρήσεων που εξαγοράζουν αμερικανικές επιχειρήσεις, κατά τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στον τομέα της τεχνολογίας. “Οι κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις είναι όργανα του κινεζικού κράτους. Δεν θέλουμε η αμερικανική κυβέρνηση ν’ αγοράζει επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Γιατί να θέλουμε η κινεζική κομουνιστική κυβέρνηση ν΄ αγοράζει αμερικανικές επιχειρήσεις;” είχε αναρωτηθεί χαρακτηριστικά ο Σία που έχει υπηρετήσει για μία δεκαετία στην παραπάνω επιτροπή, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος ή αντιπρόεδρος της, για κάθε χρόνο από το 2012.

Ο διορισμός του έχει μεταβιβαστεί για έγκριση από τον Λευκό Οίκο στην Γερουσία, σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων για την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (NAFTA), που σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Η ενίσχυση της εμπορικής ομάδας στελεχών του Τραμπ με ανθρώπους που τηρούν υψηλούς τόνους έναντι της Κίνας, θεωρείται ενδεικτική για το ενδεχόμενο σκλήρυνσης της αμερικανικής θέσης έναντι του Πεκίνου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται απογοητευμένος από την “αδράνεια” του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να πιέσει αποτελεσματικά την Βόρεια Κορέα για τον τερματισμό του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της, αναφέρει το ΑΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.