Quantcast
Ο Τραμπ θέλει να επιταχύνει την ψήφιση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ θέλει να επιταχύνει την ψήφιση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει τρόπους που θα του επιτρέψουν να δελεάσει τα μέλη του Κογκρέσου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι χρονικές καθυστερήσεις που καθυστερούν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησής του.

Στο επίκεντρο των πολιτικών πρωτοβουλιών θα βρεθούν οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις και η αρνητική τους στάση σε νομοθετικά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε καθιερώσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Ο Τραμπ δήλωσε στην εφημερίδα “The New York Times” ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση και τη δημοσιοποίηση ενός σχεδίου που θα προβλέπει την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ (οδικό δίκτυο, γέφυρες, τούνελ) που αρχικά αναμένονταν να γνωστοποιηθεί αργότερα μέσα στο 2017.

“Σκέφτομαι να επιταχύνω τις διαδικασίες. Σκέφτομαι να το ενσωματώσω σε ένα άλλο νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι αυτό για τις υπηρεσίες υγείας ή για τη φορολογική μεταρρύθμιση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Το επιτελείο του Λευκού Οίκου προβληματίζεται από την αποτυχημένη προσπάθεια κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare, που προκάλεσε γενικότερο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στο Κογκρέσο πριν από δύο εβδομάδες.

Με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μάικ Πενς, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να επανέλθει στις συνομιλίες για την αντικατάσταση του Obamacare μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, σε συνδυασμό με την προώθηση άλλων νομοσχεδίων, όπως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καλλιεργηθεί θετικός πολιτικός απόηχος για την επίδοση της κυβέρνησης Τραμπ κατά το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης της.

Η Αμερικανίδα υπουργός Μεταφορών Ελέιν Τσάο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα δημοσιοποιήσει αργότερα μέσα στο 2017, ένα δεκαετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών (οδικό δίκτυο, γέφυρες, αεροδρόμια, δίκτυα υδροδότησης, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) οικονομικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο οικονομικός-επιχειρηματικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι να δρομολογηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη θεσμοθέτηση πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ, ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός πολιτικός στόχος αναβάθμισης των υποδομών.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ εκδήλωσε την επιθυμία του προκειμένου να επιταχυνθεί η δημοσιοποίηση του αναφερόμενου σχεδίου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου “επιζητούν απεγνωσμένα εξελίξεις στο ζήτημα των υποδομών” και είναι πιο πιθανό να δώσουν την έγκρισή τους σε ένα νομοθέτημα που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι είτε για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις είτε για την υγεία, εάν σε αυτό συμπεριληφθούν δαπάνες π.χ. για τις υποδομές (οδικό δίκτυο, γέφυρες).

“Μιλάμε για δαπάνες περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων,” είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, τονίζοντας ότι μερικά από τα προγράμματα αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών θα υλοποιηθούν μέσω της σύμπραξης του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα των ΗΠΑ. Τόνισε ωστόσο, ότι με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού, η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμφέρον να χρηματοδοτήσει η ίδια τα παραπάνω αναφερόμενα προγράμματα, “έναντι του μεγαλύτερου οικονομικού κόστους της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,” σημείωσε ο ίδιος.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι εντός δύο εβδομάδων θα ανακοινώσει αλλαγές στο νόμο για τη μισθοδοσία (Davis-Bacon Act) στα ομοσπονδιακά προγράμματα για τις κατασκευές υποδομών, που υποχρεώνει τους εργολάβους να πληρώνουν μισθούς επί τη βάσει των νόμων που εφαρμόζει η κάθε αμερικανική πολιτεία. Οι μισθοί αυτοί, είναι κατά μέσο όρο υψηλότεροι από τον ομοσπονδιακό μέσο όρο. Ο νόμος αυτός έχει την υποστήριξη των Δημοκρατικών και των εργατικών συνδικάτων, ενώ από την άλλη μεριά, προκαλεί την κριτική συντηρητικών ομάδων που υποστηρίζουν ότι αυξάνει το οικονομικό κόστος των έργων.

Για τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία ο Τραμπ δήλωσε ότι περιμένει να δει τις εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την υγεία, “το οποίο έχει κολλήσει” στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για τα φορολογικά, καθώς αυτές θα αποφασιστούν με δεδομένη τη διαμόρφωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επεξεργάζονται σχέδιο για τη μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από το 35%, την κατάργηση της φορολογίας στα κέρδη από δραστηριότητες του εξωτερικού για τις εταιρίες που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, αλλά και τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Παράλληλα, προωθείται η απλούστευση και η μείωση της προσωπικής φορολογίας.

Κατά την άποψη που διαμορφώνεται στις διαδρόμους του Κογκρέσου, η επιτάχυνση της διαδικασίας κατάθεσης των νομοσχεδίων, είναι άμεση συνάρτηση του πολιτικού κλίματος, αλλά και της διαμόρφωσης των ισορροπιών μεταξύ των διαφόρων τάσεων εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και της στάσης των Δημοκρατικών επί τη βάσει εξυπηρέτησης των αναγκών στις προεκλογικές περιφέρειες τους, αναφέρει το ΑΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.