Quantcast
ΟΗΕ: Καμία απόφαση για κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη - enikonomia.gr
share

ΟΗΕ: Καμία απόφαση για κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη

δημοσιεύτηκε:

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Υεμένη ολοκληρώθηκαν χθες στην Γενεύη χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός και χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία για περαιτέρω συνομιλίες, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την χώρα αυτή.

Για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη “χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις, αλλά μπορεί να συναφθεί αρκετά γρήγορα”, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στην Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την χώρα, Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ.

Ο ίδιος θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού και στην συνέχεια προγραμματίζει να μεταβεί στην περιοχή για να συνεχίσει τις ειρηνευτικές του προσπάθειες.

Ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη “προκαταρκτικές”, αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Ο Μαυριτανός Σέιχ Άχμεντ προσπαθούσε από την Δευτέρα να πείσει τους αντάρτες και την κυβέρνηση της Σαναά που έχει βρει καταφύγιο στο Ριάντ να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ μετέφερε τις απόψεις της μίας πλευράς στην άλλη, καθώς οι πολύ βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών τις εμπόδιζε ακόμη και να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα.

Στην Υεμένη μαίνονται σφοδρές μάχες από τότε που οι σιίτες αντάρτες Χούτι προήλασαν υποστηριζόμενοι από το Ιράν και κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και άλλες περιοχές, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να καταφύγει στο Ριάντ.

Ο Χάντι υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία, υπό την ηγεσία της οποίας συνασπισμός αραβικών χωρών πραγματοποιεί από τις 26 Μαρτίου αεροπορικά πλήγματα κατά των Χούτι και των συμμάχων τους στην Υεμένη.

Ο ΟΗΕ αναθεώρησε χθες προς τα πάνω την έκκλησή του για την συγκέντρωση βοήθειας για τον πληθυσμό της Υεμένης, ζητώντας εφεξής 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια και προειδοποιώντας για μια “επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή”.

Ο Στίβεν Ο’Μπράιεν, συντονιστής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, κατήγγειλε ότι “οι εμπλεκόμενοι στην σύγκρουση αψηφούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” και σημείωσε ότι είναι πολύ υψηλός ο αριθμός των νεκρών που υπάρχουν στην χώρα από τα μέσα Μαρτίου –περισσότεροι από 2.600, οι μισοί από τους οποίους είναι πολίτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν εξάλλου ότι τουλάχιστον “21 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και/ή προστασία στην Υεμένη, δηλαδή το 80% του πληθυσμού”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γραφείου του διεθνούς οργανισμού για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λέρκε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.