Quantcast
ΟΗΕ: Να εξεταστούν ενδελεχώς οι «εξαναγκασμένες εξαφανίσεις» στο Μεξικό - enikonomia.gr
share

ΟΗΕ: Να εξεταστούν ενδελεχώς οι «εξαναγκασμένες εξαφανίσεις» στο Μεξικό

δημοσιεύτηκε:

Ο ΟΗΕ κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση του Μεξικό να διερευνήσει και να ασκήσει ποινικές διώξεις σε εργαζόμενους των κυβερνητικών δυνάμεων που φέρεται ότι εμπλέκονται σε χιλιάδες «εξαφανίσεις» πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των 43 φοιτητών για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι δολοφονήθηκαν πέρυσι.

Η αντιπροσωπεία του Μεξικό ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Εξαναγκαστικές Εξαφανίσεις ότι τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι αγνοούνται. Η Διεθνή Αμνηστία αναφέρει σε έκθεσή της ότι τουλάχιστον 22.600 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 8 χρόνια.

Στα ευρήματά τους, 10 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής αναφέρουν ότι είχαν λάβει πληροφορίες που σκιαγραφούν ένα πλαίσιο γενικευμένων εξαφανίσεων σε μεγάλο τμήμα (του Μεξικού) και ότι πολλές από αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εξαναγκασμένες».

«Εξαναγκασμένες εξαφανίσεις» θεωρούνται εκείνες που συνδέονται με την κράτηση ή απαγωγή ανθρώπων από κρατικούς φορείς, όπως η αστυνομία ή οι δυνάμεις ασφαλείας και αποκρύπτουν το τι έχει συμβεί στα θύματα.

Η Επιτροπή προέτρεψε τις μεξικανικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες αναζήτησης των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που έχουν εξαφανιστεί ενώ βρίσκονταν καθοδόν για τις ΗΠΑ. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού τμήματος που θα αναλάβει να οδηγήσει τις έρευνες και τις διώξεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.