Quantcast
Οι γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο - enikonomia.gr
share

Οι γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο

δημοσιεύτηκε:

Η εορταστική περίοδος για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά άρχισε το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία, με τα εγκαίνια της Christkindlesmarkt στη Νυρεμβέργη, μιας αγοράς που αποτελεί πρότυπο, λειτουργεί από το 1628 και φέτος αναμένει εκ νέου δύο και πλέον εκατομμύρια επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δήμου Νυρεμβέργης Ζίγκφριντ Τσελχέφερ, η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης είναι αληθινά ιδιαίτερη επειδή είναι πολύ ομοιόμορφη: όλα τα ξύλινα σπιτάκια έχουν ίδιες στέγες, σε κόκκινο και λευκό χρώμα, η διακόσμηση γίνεται από κλαδιά αληθινού έλατου. “Το γεγονός ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές οργανώνονται στο πρότυπο αυτής στη Νυρεμβέργη είναι μια ιδιαίτερη ένδειξη αναγνώρισης” δηλώνει.

Οι Γερμανοί δίνουν βαρύτητα στα Χριστούγεννα και κυρίως στις διοργανώσεις χριστουγεννιάτικων αγορών, με 4.000 τέτοιες αγορές να αποτελούν θεσμό στη χώρα, όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Ο μικρός Ιησούς στις ΗΠΑ

Πριν από 20 χρόνια, το γερμανο-αμερικανικό επιμελητήριο στο Σικάγο είχε την ιδέα να οργανώσει στην πόλη μια γερμανικού τύπου χριστουγεννιάτικη αγορά. Έκτοτε, όπως στη Νυρεμβέργη, η αγορά του μικρού Ιησού στο Σικάγο εγκαινιάζει τη χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη. Σήμερα αντίστοιχη αγορά διοργανώνεται επίσης στη Φιλαδέλφεια και στη Βαλτιμόρη.

Η αγορά της Βαλτιμόρης ονομάζεται Christmas Village: περίπου 150.000 επισκέπτες την κατακλύζουν κάθε χρόνο για να απολαύσουν ψητά λουκάνικα, λεμπκούχεν, ψητά αμύγδαλα, ζεστό κρασί και να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια και χειροποίητα κοσμήματα. Εδώ επίσης στήνονται ξύλινα παραδοσιακά σπιτάκια, ακόμη και η μεγάλη τέντα της έκθεσης στήνεται στο πρότυπο μιας γερμανικής πόλης.

Η ιστορία των γερμανών μεταναστών

Γιατί αυτός ο ενθουσιασμός στο εξωτερικό για τις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές; “Πολλοί Αμερικανοί τις γνωρίζουν από τα ταξίδιά τους στην Ευρώπη και τους λείπουν ανάλογες διοργανώσεις στη χώρα τους”, δηλώνει ο Τομπίας Φίσερ εκπρόσωπος του Christmas Village. “Επιπλέον γερμανικά είδη διατροφής είναι πολύ δημοφιλή”. Αυτός είναι ένας λόγος που η επιχείρηση χριστουγεννιάτικων ειδών “Käthe Wohlfahrt” έχει καταστήματα στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία. “Πολλοί Αμερικανοί είναι σε αποστολές στη Γερμανία”, εξηγεί ο Φίσερ.

Το Cincideutsch Christkindlmarkt στο Σινσινάτι του Οχάιο δέχεται 30.000 επισκέπτες ετησίως. Το Σινσινάτι έχει μακρά παράδοση λόγω των γερμανών μεταναστών του, άλλωστε γι αυτό η πόλη γιορτάζει τις γερμανικές ρίζες πολλών πολιτών της καθόλη τη διάρκεια του χρόνου: από την Oktoberfest, τη γιορτή μπύρας τον Οκτώβριο έως την Ημέρα της Επανένωσης της Γερμανίας και το Weißwurst Breakfast, το πρόγευμα με το χοιρινό και ελαφρώς πικάντικο “λευκό λουκάνικο” γερμανικής προέλευσης.

Άλλη μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά εκτός Γερμανίας είναι αυτή στο Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία. Είναι η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά εκτός γερμανόφωνων χωρών και υπάρχει από το 1997. Οι Βρετανοί λατρεύουν τις γερμανικές σπεσιαλιτέ: τέσσερα με πέντε εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τα 100 περίπτερά της.

Πηγη: deutschland.de , www.christkindlmarket.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.