Quantcast
Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το όριο χρέους: «Οικονομική καταστροφή» σε περίπτωση παρατεταμένης στάσης πληρωμών - enikonomia.gr
share

Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το όριο χρέους: «Οικονομική καταστροφή» σε περίπτωση παρατεταμένης στάσης πληρωμών

δημοσιεύτηκε:

Ο Λευκός Οίκος φοβάται την οικονομική καταστροφή των ΗΠΑ σε περίπτωση παρατεταμένης στάσης πληρωμών. Σύμβουλοι του Προέδρου Τζο Μπάιντεν που ασχολούνται με οικονομικά ζητήματα εκτιμούν πως εάν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην κόσμο πάψει για μεγάλο χρονικό διάστημα να αποπληρώνει τις οφειλές της, τότε θα χάσει περισσότερες από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα δει το ΑΕΠ της να κάνει βουτιά 6%.

Η χρηματαγορά

Η χρηματαγορά θα έχανε το 45% της αξίας της κατά το τρίτο τρίμηνο, όπως είχαν προβλέψει οι σύμβουλοι της προεδρίας  αρμόδιοι για οικονομικά θέματα (Council of Economic Advisors). Επιπλέον τόνισαν πως ακόμη κι αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ για βραχύ χρονικό διάστημα, τότε το ποσοστό της ανεργίας θα αυξάνονταν και η  αμερικανική οικονομία θα οδηγούνταν σε ύφεση.

Η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα το σενάριο καταστροφής τη στιγμή που ο Μπάιντεν προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στη Δεξιά για το δημόσιο χρέος.

Ο 80 χρονος Δημοκρατικός δήλωσε πως οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει το ταχύτερο και άνευ όρων να ψηφίσουν μαζί με τους Δημοκρατικούς ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. Ζήτησε δε από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου που αντιπροσωπεύουν τα δυο κόμματα να υπάρξει συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 9η Μαΐου.  Για να εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση του δημοσίου χρέους η αντιπολίτευση, απαιτεί να υπάρξουν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια 10ετία.

Το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους

Το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους, ιδιαιτερότητα των ΗΠΑ, θεωρείτο για πολύ καιρό απλή τυπικότητα, όμως ξάφνου βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πραγματικότητα, η  ομοσπονδιακή κυβέρνηση  έχει ήδη υπερβεί το περίφημο όριο των 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα μέσα του Ιανουαρίου και μέχρι τώρα και  χειρίζεται το πρόβλημα με λογιστικούς ελιγμούς.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία και η ψήφος στο Κογκρέσο,  τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδεχομένως να αναγκαστεί από την 1η Ιουνίου να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές σε διάφορες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών.

Προτού περιπέσει στην κήρυξη στάσης πληρωμών, η κρατική χρεοκοπία άνευ προηγουμένου  θα είχε συνέπειες όχι μόνο για την αμερικανική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.