Quantcast
Οι μισές κινεζικές εταιρείες επενδύουν άνω του 10% των εσόδων στην ψηφιακή τεχνολογία - enikonomia.gr
share

Οι μισές κινεζικές εταιρείες επενδύουν άνω του 10% των εσόδων στην ψηφιακή τεχνολογία

δημοσιεύτηκε:

Την αξία της ψηφιακής τεχνολογίας και την ανάγκη ενσωμάτωσης της σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, έχουν αντιληφθεί οι κινεζικές εταιρείες. Του λόγου το αληθές το επιβεβαιώνουν έμπρακτα, καθώς περισσότερες από τις μισές (56%) επενδύουν πάνω από το 10% των εσόδων τους σε επενδύσεις ψηφιακής τεχνολογίας. Επιπλέον, το 10% των κινεζικών εταιρειών προχωρά σε ακόμη πιο διευρυμένες ψηφιακές επενδύσεις, δαπανώντας πάνω από το ένα πέμπτο των εσόδων στην τεχνολογία.

Σύμφωνα με την 7η ετήσια έκθεση της PwC για την ψηφιακή τεχνολογία “Annual Digital IQ Survey”, οι κινεζικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται από διευθύνοντες συμβούλους, οι οποίοι υποστηρίζουν την ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και τις τεχνολογικές δεξιότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση του ψηφιακού τους οράματος.

Οι εταιρείες με έδρα την Κίνα εκφράζονται θετικά όσον αφορά το επίπεδο αξιοποίησης της τεχνολογίας που έχουν επιτύχει οι οργανισμοί τους, με το 90% να δηλώνει: “είμαστε προνοητικοί όσον αφορά την αξιολόγηση και τον σχεδιασμό της στρατηγικής μας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας ιδιωτικού απορρήτου”.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, οι ερωτηθέντες από την Κίνα εμφανίζονται λιγότερο βέβαιοι όσον αφορά το πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα: μόνο το 32% αυτών συμφωνεί απόλυτα ότι “χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα δεδομένα που διαθέτει” (σε αντίθεση με το 65% του συνόλου των ερωτηθέντων). Επιπλέον, οι κινεζικές επιχειρήσεις θεωρούν σημαντικότερα για την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος τα δεδομένα, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την τοποθεσία και τα δεδομένα που προέρχονται από τους πελάτες, που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές. Ωστόσο δεν αξιοποιούν αρκετά εναλλακτικές και νέες πηγές δεδομένων, όπως είναι τα δεδομένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνολογία cloud, από το Internet of Things, καθώς και δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Διαφοροποίηση

Πάντως η μελέτη εντοπίζει μια σειρά από τομείς, όπου τα ευρήματα για την Κίνα διαφοροποιούνται σε σχέση με τα παγκόσμια. Σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οφείλουν να δώσουν έμφαση οι ηγέτες της κινεζικής οικονομίας.

Για παράδειγμα, ενώ στην Κίνα δαπανάται το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, που προορίζονται για την ψηφιακή τεχνολογία στους τομείς της πληροφορικής και του μάρκετινγκ, σε όλο τον κόσμο οι εταιρείες επενδύουν μεν στην πληροφορική και το μάρκετινγκ, όμως δαπανούν ακόμη μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που διαθέτουν για ψηφιακές επενδύσεις σε τομείς, όπως η εξυπηρέτηση πελατών και οι επιχειρησιακές και εσωτερικές λειτουργίες (όπως είναι η Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, η Χρηματοοικονομική Διοίκηση, η Διαχείριση Κινδύνου και η Συμμόρφωση). Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων από την Κίνα δαπανούν λιγότερο από το 10% των κονδυλίων, που διαθέτουν για ψηφιακές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. 

Ψηφιακές δεξιότητες

Οι ερωτηθέντες από την Κίνα ήταν πιθανότερο να αναγνωρίσουν ως σημαντικότερη ψηφιακή δεξιότητα την Αρχιτεκτονική και το Σχεδιασμό Τεχνολογίας. Παγκοσμίως, οι εταιρείες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις δεξιότητες ανάλυσης δεδομένων (46% έναντι 35% στην Κίνα). 

Όσον αφορά την αναζήτηση και προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, ο βασικός τρόπος με τον οποίο οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν και αξιοποιούν ενεργά και έγκαιρα τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογικές καινοτομίες είναι η ανάθεσή τους σε τρίτους (40% έναντι 26%). Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρείες είναι τρεις φορές πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν κάποια εξειδικευμένη ομάδα καινοτομίας ή έρευνας για να εξερευνήσουν τεχνολογικές καινοτομίες υψηλής προτεραιότητας, σε σχέση με τις εταιρείες στην Κίνα.

Να σημειωθεί ότι στην 7η ετήσια έρευνα της PwC “Annual Digital IQ Survey” συμμετείχαν 1.836 ερωτηθέντες από περισσότερες από 50 χώρες, εκπροσωπώντας ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.