Quantcast
Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός - Οι ηχηρές απουσίες - enikonomia.gr
share

Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός – Οι ηχηρές απουσίες

δημοσιεύτηκε:

Ο κόσμος έχει γίνει πιο περίπλοκος. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα. «Το καθένα από αυτά τα προβλήματα είναι μια τεράστια πρόκληση» λέει ο Μπόργκε Μπρέντε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Για να λυθούν χρειάζεται συνεργασία, αλλά η βούληση για συνεργασία λείπει» σημειώνει.

Χώρος διαλόγου και προβληματισμού


Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι δεδηλωμένος αντίπαλος των πολυμερών συμφωνιών, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίζεται εθνικιστής, στην Ευρώπη όλα κινούνται γύρω από το Brexit, στην Ιταλία κυβερνούν λαϊκιστές, στη Γαλλία διαδηλώνουν τα «κίτρινα γιλέκα», η Εγγύς Ανατολή παραμένει πυριτιδαποθήκη και η Κίνα κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην Ταϊβάν. Το Νταβός δεν είναι τίποτα άλλο από χώρος συνεννόησης, πιστεύει ο Κλάουν Σβαμπ, ιδρυτής του Φόρουμ. «Ο διάλογος δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικός από όσο σήμερα για την αμοιβαία κατανόηση». Ποιοι θα βρίσκονται λοιπόν στο φετινό ραντεβού του Νταβός;

«Θα έχουμε 37 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από την Ευρώπη και την Ασία», λέει ο Μπόργκε Μπρέντε, «Θα έχουμε 9 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από την Εγγύς Ανατολή. Φέτος θα έρθουν και 6 πρόεδροι από τη Λατινική Αμερική. Ισχυρή η συμμετοχή και από την Κίνα, θα έρθει ο κινέζος αντιπρόεδρος. Επίσης αναμένουμε υψηλούς αξιωματούχους από την αμερικανική κυβέρνηση».

Ηχηρές απουσίες


Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που έχει κάνει τον κόσμο άνω κάτω, δεν θα συμμετάσχει, η Τερέζα Μέι θα είναι απούσα, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Επίσημα διότι το πρόγραμμά του είναι υπερφορτωμένο, ανεπίσημα διότι συμμετοχή σε μια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ θα του προκαλούσε προβλήματα, τώρα που άνοιξε διάλογο με τους πολίτες. Θα έρθει όμως η καγκελάριος Μέρκελ, η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο, που στο Νταβός θα εκφωνήσει την παρθενική του ομιλία.

Αποφάσεις ή συμφωνίες όπως πάντα δεν θα ληφθούν, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα, όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο», θεωρεί ο ιδρυτής του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. « Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, γιατί το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή».


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.