Quantcast
Οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν για τον κανονισμό του Δουβλίνου - enikonomia.gr
share

Οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν για τον κανονισμό του Δουβλίνου

δημοσιεύτηκε:

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 συναντώνται σήμερα στη Βαλέτα για να ξεμπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση των κανόνων υποδοχής προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξακολουθεί να προσκρούει στην άρνηση ορισμένων χωρών να τους δεχθούν στο έδαφός τους.

“Ελπίζω πως σήμερα θα βρούμε εντέλει ένα κοινό έδαφος για την αλληλεγγύη” μεταξύ των κρατών-μελών, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που διαπλέουν την κεντρική Μεσόγειο έφθασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2016.

“Είναι η ώρα να ερμηνεύσουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο αυτή την αρχή” της αλληλεγγύης, είπε, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για το μπλοκάρισμα της μεταρρύθμισης των λεγόμενων κανονισμών του Δουβλίνου.

Αυτοί οι κανονισμοί καθορίζουν ποια χώρα της ΕΕ είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία ενός αιτήματος ασύλου και εναποθέτουν αυτή τη στιγμή δυσανάλογο βάρος στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Η σύνοδος στη Βαλέτα διεξάγεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των Ευρωπαίων για τη συρροή μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο, μέσω της Λιβύης, που δεν μοιάζει έτοιμη να μειωθεί.

Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς από τους περισσότερους από 180.000 αφρικανούς μετανάστες που έφθασαν στις ιταλικές ακτές το 2016 κατέθεσαν αίτηση ασύλου.

Όμως η πλειονότητα κατ’ αρχήν δεν δικαιούται το καθεστώς του πρόσφυγα με βάση τα κριτήρια που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συχνότερα θεωρούν πως πρόκειται για παράτυπους οικονομικούς μετανάστες που προορίζονται για επαναπροώθηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.