Quantcast
Οικονομικά «μαγειρέματα» αλά... ελληνικά στην Κίνα - enikonomia.gr
share

Οικονομικά «μαγειρέματα» αλά… ελληνικά στην Κίνα

δημοσιεύτηκε:

Τρόπους να καθησυχάσει τον πλανήτη αναζητά η πολιτική ηγεσία στην Κίνα μπλεγμένη στην αντίφαση ανάμεσα στο άνοιγμα στους ανέμους της αγοράς και στη συγκέντρωση ισχυρών εξουσιών σε κλίμα κρίσης οικονομικής και πολιτικής.

Η αξιοπιστία των κινεζικών οικονομικών στοιχείων, όπως και στην Ελλάδα όταν ξέσπαγε η κρίση, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εδώ και καιρό, ιδιαίτερα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για παρατεταμένη ύφεση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρει το Reuters.

Υπό αυτό το πρίσμα η στατιστική αρχή της Κίνας NBS ανακοίνωσε ότι άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του τριμηνιαίου ΑΕΠ, σε μια κίνηση που τη χαρακτηρίζει ως βήμα προς την υιοθέτηση των διεθνών προτύπων και τη βελτίωση της ακρίβειας των κινεζικών στοιχείων.

Τον Ιούλιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 7,0%, στα ίδια επίπεδα με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου ήταν χαμηλότερος.

Η συνδυασμένη οικονομική ανάπτυξη των κινεζικών επαρχιών εδώ και καιρό ξεπερνά το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο βάσει των στοιχείων που καταρτίζει η στατιστική αρχή, δημιουργώντας υποψίες ότι κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ίσως παραποιήσει τα στοιχεία, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πλέον, η Κίνα υπολογίζει το ΑΕΠ βάσει της οικονομικής δραστηριότητας κάθε τριμήνου προκειμένου να καταστήσει τα στοιχεία «περισσότερο ακριβή στον υπολογισμό της εποχικής οικονομικής δραστηριότητας και περισσότερο ευαίσθητα στην καταγραφή πληροφοριών για βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις», ανέφερε η NBS. Προηγουμένως, τα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ προέκυπταν από σωρευτικά στοιχεία αντί για την οικονομική δραστηριότητα του συγκεκριμένου τριμήνου, ανέφερε η NBS.

Η νέα μεθοδολογία – που συμβαδίζει με αυτή των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών – θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου η Κίνα να υιοθετήσει τα Ειδικά Πρότυπα Διάδοσης Στοιχείων (SDDS) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον υπολογισμό του ΑΕΠ, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Η NBS είπε ότι θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, που αναμένονται στις 19 Οκτωβρίου, βάσει της νέας μεθοδολογίας.

Το «κινέζικο όνειρο» είναι ένα από τα βασικά συνθήματα του προέδρου Ξι Γινπινγκ. Έτσι, όταν οι μετοχές ξεκίνησαν να πέφτουν, η κυβέρνηση παρενέβη ενεργά για να υποστηρίξει την αγορά. Πίσω από αυτές πολιτικές αμφιταλαντεύσεις βρίσκεται ένα μεγαλύτερο ερώτημα.

Από τότε που έγινε πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2013, ο Ξι έχει προσπαθήσει να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του με ένα τρόπο που δεν έχει εμφανιστεί από τις ημέρες του Ντενγκ Ξιάοπινγκ στις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Ο Ξι, όπως και οι προκάτοχοι του, υποτίθεται ότι είναι προσηλωμένος στο να απομακρύνει την Κίνα από το μοντέλο που την έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να αλλάξει τον προσανατολισμό του από υψηλές επενδύσεις – υψηλές εξαγωγές σε αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Η ανάπτυξη της Κίνας μετά την Μεγάλη Ύφεση του 2008-09 έχει χρηματοδοτηθεί από το αυξανόμενο χρέος, το οποίο αυξήθηκε από το 130 στο 280% του ΑΕΠ σε αυτή την περίοδο. Στο χρηματιστήριο και στα ακίνητα έχουν δημιουργηθεί φούσκες. Η κινέζικη ηγεσία προσπαθεί να απεξαρτήσει την οικονομία από τις επενδύσεις και τον δανεισμό χωρίς να βυθιστεί στην ύφεση. Το αποτέλεσμα είναι επιβράδυνση της ανάπτυξης που επηρεάζει όλο τον πλανήτη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.