Quantcast
Όριο χρέους στις ΗΠΑ: Τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας - Όλα όσα λένε οι αναλυτές στο Reuters - enikonomia.gr
share

Όριο χρέους στις ΗΠΑ: Τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας – Όλα όσα λένε οι αναλυτές στο Reuters

δημοσιεύτηκε:

«Γιατί μια συμφωνία για το όριο χρέος των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση στις αγορές» διερωτάται το Reuters.

Το καλό νέο είναι ότι επετεύχθη μια “καταρχήν συμφωνία” για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, ωστόσο αυτό γρήγορα μπορεί να αποδειχθεί πως είναι κακή είδηση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται δε πως το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οΡεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε μια “καταρχήν συμφωνία”  για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ωστόσο, η συμφωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε έναν δύσκολο δρόμο μέχρι να να εγκριθεί από το Κογκρέσο και πριν ξεμείνει από ρευστότητα η κυβέρνηση  για να αποπληρώσει τα  υποχρεώσεις στις αρχές Ιουνίου. «Αυτό θα είναι πολύ καλό για την αγορά» δήλωσε ο διευθυντής στο KlarityFX,Amo Sahota και επεσήμανε πως θα μπορούσε να εξηγήσει τους λόγους για τους  οποίους η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Fed πιστεύει με σιγουριά πως θα υπάρξει μια νέα αύξηση των επιτοκίων. «Αν και θέλουμε να δούμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο της  συμφωνίας», πρόσθεσε ο Sahota.

Προσωρινή ανακούφιση

Η ανακούφιση πάντως από την συμφωνία αυτή ενδέχεται να είναι προσωρινή  για τους επενδυτές, σημειώνει το  πρακτορείο Reuters. Και αυτό επειδή  μόλις επιτευχθεί η συμφωνία για το χρέος, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενδέχεται να γεμίσει άμεσα εκ νέου  τα άδεια ταμεία του με έκδοση ομολόγων,  απορροφώντας  εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε  μετρητά από την αγορά.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στο θέμα της συμφωνίας αναφέρονται οι αναλυτές. Αναλυτικά:

Αναλυτής της BNP εκτίμησε πως περίπου 750 έως 800 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από ρευστά μέσα, όπως τραπεζικές καταθέσεις και συναλλαγές χρηματοδότησης μίας ημέρας με τη Fed.  «Η ανησυχία μας είναι ότι εάν η ρευστότητα αρχίσει να αφήνει το σύστημα για οποιονδήποτε λόγο,  τότε αυτό θα  δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι αγορές είναι επιρρεπείς σε κραχ», δήλωσε ο  διευθυντής του  Ruffer, Alex Lennard και πρόσθεσε πως σε αυτήν  την περίπτωση έχει σημασία το  όριο του χρέους.

Σύμφωνα με το biz.crast.net, πως η JPMorgan εκτιμά πως, με την αύξηση του ανώτατου ορίου για το χρέος, θα εκδώσει  βραχυπρόθεσμα ομόλογα  του αμερικανικού δημοσίου ύψους 1,1 τρισ. δολάρια το επόμενο επτάμηνο. Το ποσό αυτό είναι σχετικά μεγάλο για το διάστημα αυτό.

Με τα σημερινά επιτόκια, αυτές οι εκδόσεις ομολόγων ενδέχεται να μειώσουν σημαντικά τα διαθέσιμα των τραπεζών καθώς οι καταθέσεις των πελατών τους θα εστιάσουν στα κρατικά ομόλογα που έχουν υψηλότερες  αποδόσεις και είναι σχετικά πιο ασφαλή.

Αυτή η εξέλιξη θα επιδεινώσει μία ήδη παρατηρούμενη τάση εκροών καταθέσεων, θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στη ρευστότητα, θα αφαιρούσε διαθέσιμα  μετρητά που έχουν οι τράπεζες, θα αυξάνονταν τα επιτόκια στα βραχυπρόθεσμα δάνεια και ομόλογα και θα γινόταν πιο ακριβή η χρηματοδότηση για τις εταιρείες που υποφέρουν ήδη από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

« Σίγουρα θα υπάρξει μια ανακούφιση στις αγορές ομολόγων» δήλωσε αναλυτής της Macquarie, Thierry Wiseman. «Αλλά δεν  θα λύσει το θέμα των αυξημένων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων .  Ωστόσο αναμένεται να  υπάρξουν αρκετές εκδόσεις τίτλων τις επόμενες εβδομάδες καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναπληρώσει τα διαθέσιμά του »συμπλήρωσε.

Στη  συμφωνία για το χρέος αναφέρθηκε και ο  διευθυντής  της BMO Capital Markets. Η μείωση της ρευστότητας δεν είναι δεδομένη και οι εκδόσεις τίτλων του αμερικανικού δημοσίου θα μπορούσαν εν  μέρη να απορροφηθούν από αμοιβαία κεφάλαια χρηματικών διαθεσίμων, τα οποία θα τα προτιμούσαν από τα ρέπος, είπε διευθυντής  της BMO Capital Markets και πρόσθεσε πως  σε αυτή την περίπτωση ο αντίκτυπος  της συμφωνίας  για το χρέος στις χρηματοπιστωτικές αγορές  γενικά θα ήταν σχετικά περιορισμένος .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.