Quantcast
Ουκρανία: Σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ- Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - enikonomia.gr
share

Ουκρανία: Σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ- Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

δημοσιεύτηκε:

Η παροχή βοήθειας στον στρατό και στον λαό της Ουκρανίας αλλά και τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας θα είναι θέματα που θα τεθούν σήμερα στις 7 ώρα Ελλάδας στην έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την παροχή βοήθειας στον «ηρωϊκό ουκρανικό στρατό», όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.

Η πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ ακολουθεί άμεσο αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα προτείνει την παροχή εξοπλισμού, όπως πυρομαχικά, αλλά και καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με την ανακοίνωση επιπλέον σκληρών οικονομικών κυρώσεων, που έγιναν από μια σειρά από χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός ορισμένου αριθμού ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το μπλόκο στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα στο να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα και οι ενέργειες κατά των ανθρώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σημερινή συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία έγκριση όλων των απαραίτητων νομικών πράξεων αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπορέλ θα προτείνει μια σειρά πρόσθετων πιθανών μέτρων για την παροχή βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας.

Ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιάνες Λέναρσιτς θα ενημερώσει σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Η συνέντευξη τύπου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ,Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος.





Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

1.Γερμανία: Αποστολή 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger

Εγκρίθηκε από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς η παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter, ο Σολτς ” Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Καθήκον μας είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της ενάντια στον στρατό εισβολής Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία”.


-Η Τσεχία θα εγκρίνει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία


Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα εγκρίνει τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας σε αμυντικούς εξοπλισμούς για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια αυτή. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως, αργότερα σήμερα, επί του θέματος.


-Η Πορτογαλία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων

Η Πορτογαλία θα στηρίξει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό, έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας, όπως ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Άμυνας.

Η Πορτογαλία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία κυρίως με «αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων» ή και με «αυτόματα τυφέκια G3», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Εκτός της Πορτογαλίας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Τσεχία έχουν επίσης ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικού υλικού.

Επιπλέον, ότι η Πορτογαλία «ανέστειλε» την εξέταση των υποψηφιοτήτων Ρώσων υπηκόων για τη χορήγηση «χρυσής βίζας», δηλαδή αδειών παραμονής που χορηγούνται σε ξένους εύπορους επενδυτές.

– Η Ελλάδα θα αποστείλει αμυντικό υλικό με δύο C-130 και φάρμακα και υγειονομικό υλικό


Η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία. Επίσης φάρμακα και υγειονομικό υλικό στην Ουκρανία στέλνει ο ΙΣΑ.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου , αΑθρωπιστική βοήθεια, για την στήριξη του πληττόμενου Ουκρανικού λαού έχει οργανώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Επίσης το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής πρόκειται να αποστείλει 20 κούτες, με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προξενείου της Ουκρανίας. Παράλληλα ο ΙΣΑ, ζήτησε από όσα μέλη του γνωρίζουν Ουκρανικά και Ρωσικά να συμβάλλουν στην περίθαλψη των προσφύγων. Ήδη 15 γιατροί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα του ΙΣΑ.


-ΗΠΑ : Στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος , Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.