Quantcast
Oxfam: Αγωνίζεται για να "καταργηθούν" οι δισεκατομμυριούχοι - Τι προτείνει - enikonomia.gr
share

Oxfam: Αγωνίζεται για να “καταργηθούν” οι δισεκατομμυριούχοι – Τι προτείνει

δημοσιεύτηκε:

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam αγωνίζεται για να “καταργηθούν” οι δισεκατομμυριούχοι. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα κατά την έναρξη του Φόρουμ του Νταβός «κάθε δισεκατομμυριούχος αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της δημόσιας πολιτικής » και ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός τους κατά το ήμισυ μέσω φορολογίας έως το 2030, πριν καταργηθούν μακροπρόθεσμα.

«Οι οικονομικές ανισότητες έφτασαν σε επικίνδυνα επίπεδα» συμπλήρωσε. 

Οι μεγάλες περιουσίες

Οι μεγάλες περιουσίες “εκτοξεύθηκαν” τα τελευταία 10 χρόνια. Αναλυτικά:

Από τα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκαν, τα 54,4 δολάρια πήγαν στις τσέπες του 1% των πιο πλούσιων πολιτών, ενώ μόνο τα 70 λεπτά  έλαβε το 50% των λιγότερο εύπορων. Οι δισεκατομμυριούχοι διπλασίασαν την περιουσία τους και γίνονταν  όλο και περισσότεροι, σημείωσε η γενική διευθύντρια της Oxfam, Γκαμπριέλα Μπούτσερ.

«Η απότομη συγκέντρωση πλούτου υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, διαφθείρει τους πολιτικούς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαβρώνει την δημοκρατία και αυξάνει την πόλωση » τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, προσθέτοντας ότι οι ανισότητες έχουν γίνει «υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας, καθώς παραλύουν την ικανότητά μας να εξαλείψουμε τη φτώχεια” και θέτουν “το μέλλον του πλανήτη  σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση, η φορολογία έχει διαδραματίσει έναν ρόλο “ζωτικής σημασίας” για  να μειωθεί ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως αλλά  και να επηρεάσει τα εισοδήματα και το κεφάλαιο των πιο εύπορων.

Τα μέτρα

Μερικά από τα μέτρα που προτείνει η Oxfam να εφαρμοστούν είναι μεταξύ άλλων:

  •  να επιβληθεί έκτακτος φόρος περιουσίας,
  •  να επιβληθεί φόρος επί των μερισμάτων και να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος από εργασία και στο κεφάλαιο του 1% των πιο πλούσιων.

Το κεφάλαιο είναι πολύ “πολύ πιο σημαντικό από τους μισθούς” για τις μεγάλες περιουσίες. Θα πρέπει να φορολογηθεί περισσότερο επί των κερδών που έχει, κυρίως λόγω της πώλησης των  μετοχών αλλά και από την απλή κατοχή, όπως υπογράμμισε η Οργάνωση.

Αλλά και τα “υπερκέρδη” των επιχειρήσεων βρίσκονται στο στόχαστρο της Oxfam. Συγκεκριμένα η Οργάνωση προτείνει να φορολογηθούν περαιτέρω τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών όπως τα δισεκατομμύρια που κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι τους τελευταίους μήνες λόγω της εκτίναξης  των τιμών της ενέργειας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, τα μέτρα αυτά θα επέτρεπαν να επανέλθουν οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων και ο αριθμός τους στα επίπεδα που ήταν το 2012, προτού οι αριθμοί αυτοί αυξηθούν.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.