Quantcast
Παραδίδει τα "κλειδιά" της Ε.Ε. ο Γιούνκερ - Η Ελλάδα και ο "μικρός Μορίς" - enikonomia.gr
share

Παραδίδει τα “κλειδιά” της Ε.Ε. ο Γιούνκερ – Η Ελλάδα και ο “μικρός Μορίς”

δημοσιεύτηκε:

Τα κλειδιά της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδίδει σήμερα ο Λουξεμβούργιος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κλείνοντας τους λογαριασμούς του με κράτη -μέλη της ΕΕ που δεν στάθηκαν πάντα στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Γιούνκερ γνωστός για την ειλικρίνεια και την παρρησία του έχει πει σε πολλές συνεντεύξεις από αυτές που έχει παραχωρήσει, ότι είχε απογοητευτεί από τις πιέσεις που ασκούσαν ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και από την έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στο δράμα των Σύρων προσφύγων και μεταναστών.

Όμως αρνείται να πει περισσότερα. “Αυτό θα με υποχρέωνε να πω άσχημα πράγματα για πάρα πολλούς ανθρώπους”. Ωστόσο όλα έχουν καταγραφεί σε ένα σημειωματάριο, το οποίο έχει ονομάσει “ο μικρός Μορίς”, και ο Γιούνκερ έχει δεσμευτεί να γράψει τα απομνημονεύματά του.

Αυτά θα καλύπτουν 30 χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο 64χρονος σήμερα πρώην υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 έως το 2009, στη συνέχεια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για 18 χρόνια, από τις 20 Ιανουαρίου του 1995 έως τις 4 Δεκεμβρίου του 2013 (κατείχε και τα δύο αξιώματα έως το 2009), ήταν ο τελευταίος από τους αρχιτέκτονες της Συνθήκης του Μάαστριχτ (1992) που κατείχε ακόμη αξίωμα.

“Έχω πει πολλές φορές ότι το ευρώ και εγώ είμαστε οι μόνοι επιζώντες της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Απομένει μόνο το ευρώ”, δήλωσε την Παρασκευή κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προτού παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ έχει υποστεί την απώλεια πολλών από τους φίλους του και ο θάνατος απασχολεί όλο και περισσότερο τη σκέψη του. Τον αντιμετώπισε το 1989 όταν είχε πέσει σε κώμα για τρεις εβδομάδες έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο, αιτία οξύτατων πόνων στην πλάτη.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός παραμένει ο πιο γοητευτικός και ο πιο συγκλονιστικός από αυτούς που διετέλεσαν πρόεδροι της Κομισιόν. Αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην ιδιαίτερη και περίπλοκη προσωπικότητά του. Δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμος. Προσκείμενος στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επέκρινε ανοιχτά πολλές αποφάσεις του Εμανουέλ Μακρόν και οι σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο εντάθηκαν πολύ γρήγορα.

Ο Γιούνκερ συγκρούστηκε επίσης με τον Ούγγρο λαϊκιστή Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου είχε ζητήσει τον αποκλεισμό από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πολιτική τους οικογένεια, ενώ δεν χαρίστηκε ούτε στον Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο έκρινε υπεύθυνο για το διαζύγιο με τη Βρετανία.

Το τέλος της θητείας του τον βρήκε κουρασμένο. Ωστόσο, μολονότι στις 12 Νοεμβρίου εγχειρίστηκε για ανεύρυσμα αορτής, επέστρεψε για να αποχαιρετήσει τις Βρυξέλλες. “Είμαι χαρούμενος που φεύγω. Το να είσαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι εύκολη δουλειά”, ομολόγησε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.