Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Ιουνίου εξακολουθεί να καταγράφει ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ της Κυριακής η τιμή του πετρελαίου παρά τη μικρή αύξηση που σημειώνει σήμερα. Αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην επιστροφή μεγαλύτερων ποσοτήτων αδιάθετου πετρελαίου στην αγορά κάτι που φαίνεται πως θα εντείνει και τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.
Μάλιστα το investing.com αναφέρει πως η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε σήμερα στις 11.24 ώρα Ελλάδας μια μικρή αύξηση της τάξεως των 0,72% και ανήλθε στα 64,57 δολάρια ανά βαρέλι από 64,31 δολάρια ανά βαρέλι που ήταν στο άνοιγμα και 64,11 δολάρια ανά βαρέλι που ήταν στο προηγούμενο κλείσιμο.
Nωρίτερα το https://theedgemalaysia.com/ ανέφερε πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου brent αυξήθηκαν κατά 1% και ανήλθαν στα 64,73 δολάρια το βαρέλι. Αλλά και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) κατέγραψε μια αύξηση της τάξεως του 1% και διαμορφώθηκε στα 61,10 δολάρια το βαρέλι.
Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του ivesting.com
Τι λένε οι αναλυτές
Για τη κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου του Νοεμβρίου που θα γίνει την Κυριακή μίλησαν αναλυτές στο https://theedgemalaysia.com/
«Εάν ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 500.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση το Σαββατοκύριακο, τότε είναι πιθανό το αργό να πέσει ξανά σε χαμηλότερα επίπεδα. Και να διαμορφωθεί στα 58 δολάρια το βαρέλι αφού προηγουμένως “φλερτάρει” με τα επίπεδα σχεδόν των 55 δολαρίων ανά βαρέλι», όπως δήλωσε ο αναλυτής της IG,Tony Sycamore.
Μάλιστα αναλυτές υποστηρίζουν πως τα αποθέματα του πετρελαίου στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες χώρες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της δυνητικά υψηλότερης προσφοράς του ΟΠΕΚ από τα υφιστάμενα επίπεδα, της επιβράδυνσης της λειτουργίας των διυλιστηρίων του αργού σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της συντήρησης και της εποχικής πτώσης της ζήτησης τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται πως η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (Energy Information Administration) ανέφερε την Τετάρτη πως τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποσταγμάτων των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αυτό επειδή η δραστηριότητα διύλισης και η ζήτηση μειώθηκαν.
«Πιστεύουμε πως ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν ένα σημείο καμπής για την αγορά πετρελαίου. Και τώρα αυτή θα έχει ένα σημαντικό πλεόνασμα το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και στο επόμενο έτος», είπαν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της JPMorgan.