Quantcast
Πετρέλαιο: Ανακοίνωση -βόμβα από τον ΟΠΕΚ για την παραγωγή - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο: Ανακοίνωση -βόμβα από τον ΟΠΕΚ για την παραγωγή

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώθηκε απρόσμενα από τον ΟΠΕΚ+  η μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το fortune.com,υπενθυμίζει πως  οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του ΟΠΕΚ+ είχαν δηλώσει την Παρασκευή, πως δεν σκόπευαν να αλλάξουν τα όρια παραγωγής τους στο πετρέλαιο.  Αλλά και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση Bloomberg δεν είχαν προβλέψει πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή σχετικά με την παραγωγή του πετρελαίου.  Συνεπώς αυτή η ανακοίνωση σημαίνει πως ο ΟΠΕΚ+  δεν θα διατηρήσει σταθερά την προσφορά παραγωγής πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία και τα  μέλη του Οργανισμού

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει την προσφορά παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Το παράδειγμα της Σαουδικής  Αραβίας ακολούθησαν και άλλα μέλη του Οργανισμού, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία.  Ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία είπε ότι θα  εξακολουθεί να εφαρμόζει  μέχρι και το τέλος του 2023 τη μείωση της παραγωγής  πετρελαίου, όπως εφαρμοζόταν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

 Οι περικοπές

Αυτή η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ μεταφράζεται ως εξής: Θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα η παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Δηλαδή  θα υπάρχει μια σημαντική μείωση για μια αγορά όπου – παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών – η προσφορά φαίνεται να είναι περιορισμένη για το τέλος του 2023.  Υπενθυμίζεται πως η τιμή του πετρελαίου τον περασμένο μήνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε από την κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley αλλά και της διάσωσης  της Credit Suisse AG.

Ωστόσο οι τιμές αυτές ανέκαμψαν, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών καθώς η τραπεζική κρίση έδειξε σημάδια εκτόνωσης. Η τιμή του μπρεντ έκλεισε την Παρασκευή κοντά στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι. Δηλαδή  η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά 14%, ύστερα από τα χαμηλά επίπεδα που βρισκόταν το Μάρτιο.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.