Quantcast
ΠΓΔΜ: Ελπίδες στη «νεκρή ζώνη» - enikonomia.gr
share

ΠΓΔΜ: Ελπίδες στη «νεκρή ζώνη»

δημοσιεύτηκε:

Στην αρχή η σωτηρία τους ήταν η βάρκα, που θα τους φέρει για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τώρα είναι το τρένο ή οποιοδήποτε μέσο που, όπως ελπίζουν, θα τους μεταφέρει στα σύνορα με τη Σερβία ώστε να συνεχίσουν από εκεί την πορεία τους.

Πρώτος σταθμός τους ήταν η Ελλάδα, επόμενος σταθμός η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τελικός προορισμός η δυτική και βόρεια Ευρώπη. Πιθανότατα θα προσπαθήσουν να φτάσουν εκεί μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Πολλοί από αυτούς παραμένουν καθηλωμένοι στη μεθόριο, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά τρένα να τους μεταφέρουν στα σερβικά σύνορα.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», λέει ένας από αυτούς. «Κοίταξε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο και κανείς δεν ενδιαφέρεται τι κάνουν. Δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε τίποτα απολύτως…»

 

Ο στρατός σε επιφυλακή

Για πολλές μέρες χιλιάδες πρόσφυγες παρέμειναν στη «νεκρή ζωνη» μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητώντας τη συνδρομή του στρατού για την καταγραφή των προσφύγων και την τήρηση της τάξης.

Οι αρχές είχαν κλείσει τα σύνορα, ενώ την Παρασκευή χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να αναχαιτίσουν τους πρόσφυγες. Αργότερα άνοιξαν τα σύνορα για μικρές, κυρίως ευπαθείς ομάδες, χωρίς να διευκρινίσουν εάν αυτό σημαίνει ότι θα αρθεί τελικά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ- χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Λένε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ειδομένη, αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς βόρεια Ευρώπη.

Ο Μοχάμεντ Γιασίν από το Αφγανιστάν λέει: «Ήρθαμε μέσα στη νύχτα, γιατί το πρωί κάνει πολύ κρύο εδώ και τα παιδιά αρρωσταίνουν εύκολα. Θέλω να παρακαλέσω τις αρχές: βοηθείστε μας, άνθρωποι είμαστε κι εμείς. Σκεφτείτε τουλάχιστον τα παιδιά μας…»

 

Να αυξηθεί το «αίσθημα ασφάλειας»

Πάντως στα Σκόπια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ίβο Κότεσκι υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων: «Η ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης θα έχει διπλό, ωφέλιμο αποτέλεσμα: να αυξηθεί το αίτημα ασφαλείας του πληθυσμού και να προστατευθεί η πρόσβαση εκείνων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.