Quantcast
Πληθωρισμός: Στα νύχια του και τα παραδοσιακά πιάτα της Ευρώπης - enikonomia.gr
share

Πληθωρισμός: Στα νύχια του και τα παραδοσιακά πιάτα της Ευρώπης

δημοσιεύτηκε:

Παρά τις τάσεις μείωσης που εμφανίζει ο πληθωρισμός, παραμένουν υψηλές οι τιμές των τροφίμων όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι τιμές βασικών υλικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων παραμένουν δυσθεώρητες.

Στη Γαλλία και την Ισπανία οι τιμές είναι χαρακτηριστικές. και δείχνουν ότι η χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά εξακολουθεί να μαίνεται.

«Τσιμπάει άγρια» ο κόκορας κρασάτος

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να δαπανήσουν 8,4% περισσότερα χρήματα τον περασμένο μήνα για να ετοιμάσουν ένα coq au vin, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας και του υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 19,4 ευρώ (21,3 δολάρια).
Η τιμή των πουλερικών, που είναι το ακριβότερο συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ η τιμή του βουτύρου σκαρφάλωσε 16,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Στα ύψη η  παέγια

Μια ξεχωριστή μέτρηση του Bloomberg έδειξε ότι η παρασκευή παέγιας, το εθνικό πιάτο της Ισπανίας, ήταν κατά 15,1% ακριβότερη τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, λόγω του άλματος σχεδόν κατά 40% στο κόστος του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.