Quantcast
Podemos: Μπορούμε να γίνουμε η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης - enikonomia.gr
share

Podemos: Μπορούμε να γίνουμε η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης

δημοσιεύτηκε:

Ο Γενικός Γραμματέας του ισπανικού κόμματος Podemos δήλωσε πεπεισμένος πως το κόμμα του μπορεί να αντικαταστήσει στην Ισπανία τους σοσιαλιστές ως κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στη δεξιά, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την “Ελ Παΐς”.

“Το σενάριο που αρχίζει να δημιουργείται για τις γενικές εκλογές (του Νοεμβρίου 2015) δείχνει ότι θα υπάρχουν δύο επιλογές: να συνεχίσουμε με το PP (το δεξιό Λαϊκό Κόμμα) ή να επιλέξουμε την πολιτική αλλαγή που ενσαρκώνεται από το Podemos”, δηλώνει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Το Podemos, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και προέκυψε από το κίνημα των Αγανακτισμένων που ήταν αντίθετο στην πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ισπανία αφότου έσκασε η φούσκα της αγοράς ακινήτων το 2008, έχει εκλέξει έκτοτε πέντε βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κατάφερε να ανέβει στις δημοσκοπήσεις, περνώντας μάλιστα μπροστά από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ακριβώς πίσω από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Ο αρχηγός του PSOE Πέδρο Σάντσεθ “είναι χαμένος, αμφιβάλλει” για το πρόγραμμά του, λέει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος δεν απορρίπτει πάντως μια συμμαχία με το σοσιαλιστικό κόμμα “αν αυτό πραγματοποιήσει μια στροφή 180 μοιρών, παραδεχθεί πως έκανε λάθος, πως οι πολιτικές της λιτόττητας ήταν ένα σφάλμα (…) αν αποδεχθεί πως στη χώρα αυτή μπορούμε να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση του χρέους”.

Ο επικεφαλής του Podemos παραδέχθηκε εξάλλου πως το πρόγραμμα του σχηματισμού του έχει εξελιχθεί εδώ και μερικούς μήνες, καθώς το ενδεχόμενο να φθάσει στην εξουσία στην Ισπανία, όπου η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δεν είναι πλέον μια ψευδαίσθηση.

Έτσι σε δύο σημεία του προγράμματός του, τη συνταξιοδότηση στην ηλικία των 60 ετών και την εξασφάλιση ενός εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, παραδέχεται πως οι οικονομολόγοι που συμβουλεύθηκε θεωρούν πως δεν μπορεί να εφαρμοσθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

“Όταν πρόκειται να υιοθετηθεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, πρέπει να εξετάζονται οι δυνατότητες. Ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία έθεσε έναν ορισμένο αριθμό ζητημάτων τα οποία συνδέονται με τα κοινωνικά δικαιώματα”, δήλωσε ακόμη αυτός ο καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών που έχει γεννηθεί το 1978.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.