Quantcast
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν την Ευρώπη με διάλυση - enikonomia.gr
share

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν την Ευρώπη με διάλυση

δημοσιεύτηκε:

Η αδυναμία του ευρωπαϊκού Νότου να παράγει μια βιώσιμη εναλλακτική, ένα αληθινό Plan Β και η απροθυμία του Βορρά να κάνει την παραμικρή παραχώρηση έχει αυξήσει κατά πολύ την πιθανότητα μιας διάλυσης όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας από την άκρα δεξιά.

Αυτό μας λέει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ένας από τους κορυφαίους κριτικούς και ριζοσπάστες Ευρωπαίους διανοούμενους και ακτιβιστές, ο Αυστριακός ανθρωπολόγος Λίο Γκάμπριελ, εκ των πρωτεργατών του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Σπουδών για τη Λατινική Αμερική «Λούντβιχ-Μπόλτζμαν» και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης, της Μανάγκουα και του Μεξικού.

«Σας βρήκα για πρώτη φορά (τους Έλληνες) εξίσου σε κατάθλιψη με μας», μας λέει για την τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας και χρησιμοποιεί τις διάσημες κατηγορίες του Φρόιντ για να περιγράψει την κατάσταση στην Αυστρία και την Ευρώπη: Ο Θάνατος κυριαρχεί επί του ‘Ερωτα.

Ο Γκάμπριελ έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τη Λατινική Αμερική και γνωρίζει προσωπικά πολλούς από τους ηγέτες της. Επωφεληθήκαμε της συνάντησης μαζί του για να τον ρωτήσουμε για τη σημερινή κατάσταση στην ήπειρο, όπου πολλές αριστερές κυβερνήσεις έπεσαν το τελευταίο διάστημα, αλλά οι δεξιές που τις ακολούθησαν δεν δείχνουν και πολύ σταθερές. Τώρα «αναπτύσσεται η δράση απέναντι στην αντίδραση», είναι η διάγνωσή του. Στη συνέχεια παραθέτουμε τα βασικότερα σημεία της συζήτησης που είχαμε με τον Λίο Γκάμπριελ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.