Quantcast
Πολεμικό μήνυμα Χαφτάρ σε Ερντογάν: Αν πατήσετε το πόδι σας στη Λιβύη... - enikonomia.gr
share

Πολεμικό μήνυμα Χαφτάρ σε Ερντογάν: Αν πατήσετε το πόδι σας στη Λιβύη…

δημοσιεύτηκε:

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνέστειλε για πολλοστή φορά τα τελευταία 24ωρα ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε πως α χτυπήσει δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο 72 ωρών στις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από την Τρίπολη και τη Σύρτη ειδάλλως θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον τους.

Μιλώντας εκ μέρους των δυνάμεων του Χαφτάρ ο Χαλέντ αλ Μαχτζούμπ δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya ότι θεωρεί απίθανο να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, αφού «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Τόνισε δε ότι αν πατήσουν πόδι σε λιβυκό έδαφος Τούρκοι στρατιώτες θα εκληφθούν ως «εχθρικές δυνάμεις» και νόμιμος στόχος.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του επικεφαλής της GNA, Φαγιέζ Αλ Σαρ, να ενεργοποιήσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία «αποσκοπούσε μόνο στο να ενισχύσει το ηθικό της πολιτοφυλακής».

Το GNA, το οποίο συναντήθηκε παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας ή την βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει η Άγκυρα στις φιλικές προς την GNA δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Τουρκία έχει ήδη προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε δυνάμεις πιστές στο GNA, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχη και drones.

Στη Ρώμη ο Χαφτάρ

Στο μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες ο Χαλίφα Χάφταρ αναμένεται να ταξιδέψει στη Ρώμη για συνομιλίες, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε με την άφιξή του από τη Λιβύη την Τετάρτη ότι η λύση στη Λιβύη δεν θα είναι στρατιωτική. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων nova, ο Ντι Μάιο επισκέφθηκε τη διοίκηση του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ. Προηγουμένως, ο Ντι Μάιο είχε ταξιδέψει στην Τρίπολη για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Με πληροφορίες από το Sigmalive


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.