Quantcast
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εταιρείες κολοσσοί αποχωρούν από τη Ρωσία - enikonomia.gr
share

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εταιρείες κολοσσοί αποχωρούν από τη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Ο ένας μετά τον άλλον όμιλοι κολοσσοί αποσύρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους ή και όλες τις δραστηριότητές τους από τη Ρωσία, στη «σκιά» της επίθεσης στην Ουκρανία.

Η Δύση έχει ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον της «κόκκινης αρκούδας», με έναν οικονομικό πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με εκείνον που γίνεται στα μέτωπα της Ουκρανίας και χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Ισχυρές εταιρείες προβαίνουν σε ανακοινώσεις ότι αναστέλλουν τη λειτουργία εργοστασίων ή δραστηριοτήτων τους ή άλλες τίθενται… εκτός από μεγάλες επενδύσεις κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας.

Εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την ηχηρή διαφωνία και δυσαρέσκειά τους με τις κινήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, «τιμωρώντας» οικονομικά τη Μόσχα.

Volkswagen: Αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία – Διακόπτει τις πωλήσεις η Mercedes

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία «μέχρι νεοτέρας», ενώ διακόπτει και τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη χώρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, διακόπτεται άμεσα η παραγωγή στα εργοστάσια της Καλούγκα και του Νίζνι Νόβγκοροντ.

«Με την αναστολή του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία, αντιδρούμε στη μεγάλη αβεβαιότητα και τις ανατροπές της γενικής κατάστασης», ανακοίνωσε η VW.

Την Τετάρτη, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη Ρωσία, καθώς και τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της στη χώρα.

ΙΚΕΑ: Διακόπτουν οι Σουηδοί τις δραστηριότητες σε Ρωσία και Λευκορωσία

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής.

«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρείες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας επίσης την αναστολή στη Λευκορωσία.

«Εμπάργκο» από τη Lego – Σταματά να στέλνει… τουβλάκια στη Ρωσία

Η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών σε 81 καταστήματα στη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Finans.

“Αναστείλαμε όλες τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία στον απόηχο των κυρώσεων και του απρόβλεπτου επιχειρησιακού περιβάλλοντος”, μετέδωσε το Finans επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της Lego.

Η Lego δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Αποσύρεται η ENI από αγωγό αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία

Η ιταλική ENI αποσύρεται από αγωγό αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία.

Όπως μετέδωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο Eιδήσεων, ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI σκοπεύει να πουλήσει τη συμμετοχή του, που φθάνει το 50%, στον αγωγό αερίου Blue Stream, έργο στο οποίο συμμετέχει εξ ημισείας ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ENI έχει την πρόθεση να πουλήσει το μερίδιό της» στον Blue Stream, που «συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία» μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε.

Ο ιταλικός όμιλος μιμείται έτσι το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου όπως οι βρετανικές Shell και BP, που ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρονται από έργα στα οποία συμμετείχαν στη Ρωσία.

Απόσυρση και για την ExxonMobil από μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία

Η ExxonMobil θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία και υπογραμμίζει πως δεν θα κάνει άλλες επενδύσεις σε έργα στη Ρωσία στο εξής.

«Αντιδρώντας στα πρόσφατα γεγονότα, θα αρχίσουμε τη διαδικασία διακοπής των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνουμε μέτρα για την προοδευτική αποχώρησή μας» από το έργο αυτό σημειώνει η εταιρεία.

Η Boeing αναστέλλει κάθε υποστήριξη στους αερομεταφορείς της Ρωσίας

Η γιγαντιαία αμερικανική βιομηχανία της αεροναυπηγικής Boeing ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αναστέλλει την επιχειρησιακή υποστήριξή της στις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας (προμήθεια ανταλλακτικών, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνική υποστήριξη) και τις περισσότερες λειτουργίες της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα.

Η Boeing ανέφερε ότι «όσο η σύρραξη συνεχίζεται» στην Ουκρανία, δίνει την έμφαση στην ασφάλεια των «εργαζομένων της» στην περιοχή. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών έχει ήδη ανακοινώσει πως έκλεισε προσωρινά το γραφείο.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.