Quantcast
Πολιτικές ανατροπές στην Ευρώπη λόγω ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το Bloomberg - enikonomia.gr
share

Πολιτικές ανατροπές στην Ευρώπη λόγω ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το Bloomberg

δημοσιεύτηκε:

Ολοένα και πυκνώνουν τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από την ΕΚΤ καθώς η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί σε πολλές χώρες της ευρωζώνης και κυρίως σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, κάνουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ανησυχούν για το μέλλον την “γηραιάς” ηπείρου.

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg επισημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τους λαούς της ευρωζώνης να έχουν κουραστεί από την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να απορρίπτουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Παγιδευμένοι

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ παραμένουν “παγιδευμένοι” από την “εντολή” για αποφυγή του αποπληθωρισμού. Μάλιστα, σε κάθε ομιλία τους τόσο ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι όσο και οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούν τις κυβερνήσεις ώστε να συμπληρώσουν τις δράσεις της ΕΚΤ προωθώντας μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα, καθιστά δύσκολο το έργο της ΕΚΤ για μεταρρυθμίσεις.

«Από τον πυρήνα της ευρωζώνης στη Γαλλία, μέχρι την Ελλάδα, οι κυβερνήσεις περιορίζουν τη δράση τους εξαιτίας της μεγάλης δημοτικότητας που απολαμβάνουν τα κόμματα διαμαρτυρίας, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

 

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα για την Ελλάδα, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιμνημονιακό κόμμα της αντιπολίτευσης, καταγράφει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ζητά πρόωρες εκλογές.

 

Υψηλά ποσοστά ανεργίας

Την ίδια ώρα στην Ισπανία, η ανεργία βρίσκεται στο 24% και το αντικαθεστωτικό κίνημα Podemos είναι πολύ πιο δημοφιλές από τα δύο βασικά κόμματα που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα στην Ιταλία, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι προσκρούει στα εμπόδια που βάζει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο.

 

Εν αναμονή

Τώρα όλα τα βλέμματα, έχουν στραφεί και πάλι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Μάριο Ντράγκι θα ανοίξει τα χαρτιά του και αν τελικά η ΕΚΤ θα αποφασίσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και αγορά κρατικών ομολόγων.

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.