Quantcast
Πορτογαλία: Το έλλειμμα μειώθηκε στο 4,9% του ΑΕΠ στο 9μηνο του 2014 - enikonomia.gr
share

Πορτογαλία: Το έλλειμμα μειώθηκε στο 4,9% του ΑΕΠ στο 9μηνο του 2014

δημοσιεύτηκε:

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας μειώθηκε στο 4,9% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντός) της στο πρώτο 9μηνο του 2014 από 5,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2013, αλλά η Ευρωπαική Επιτροπή επικρίνει την κυβέρνηση της Λισαβόνας για χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Μάιο. 

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,8% του ΑΕΠ,  δηλαδή υψηλότερο από το 4% που ήταν ο στόχος του πορτογαλικού προγράμματος.  

Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ η αύξηση των δημοσίων δαπανών ήταν μικρότερη (1,6%). Σημειώθηκε σημαντική αύξηση (5,8%) των εσόδων του δημοσίου από φόρους εισοδήματος και περιουσίας.

Η Κομισιόν, η οποία τηρεί κριτική στάση σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις της πορτογαλικής κυβέρνησης, αναμένει ότι η Λισαβόνα θα καταγράψει δημόσιο έλλειμμα ύψους 4,9% του ΑΕΠ της το 2014. Εάν συνυπολογιζόταν και το κόστος για τη διάσωση της τράπεζας Banco Espirito Santo (BES) τον Αύγουστο, το έλλειμμα θα άφθανε στο 7,7% του ΑΕΠ. 

«Η διάθεση για τολμηρές μεταρρυθμίσεις μοιάζει να υποχωρεί τους τελευταίους μήνες και δεν φαίνεται να υπάρχει ευρεία συναίνεση για μια μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική. Η δημοσιονομική προσαρμογή προοδευτικά περιορίστηκε το 2014», ανέφερε η Κομισιόν σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε μετά την επίσκεψη τον Νοέμβριο κλιμακίου της τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) για την αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Λισαβόνα.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.