Quantcast
Πορτογαλία: Τριγμοί σε ομόλογα και μετοχές καθώς αναμένεται πτώση της κυβέρνησης Κοέλιο - enikonomia.gr
share

Πορτογαλία: Τριγμοί σε ομόλογα και μετοχές καθώς αναμένεται πτώση της κυβέρνησης Κοέλιο

δημοσιεύτηκε:

Η προοπτική πτώσης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην Πορτογαλία, καθώς το σοσιαλιστικό κόμμα και τα πιο αριστερά κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι έτοιμα να ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας εναντίον της και να σχηματίσουν μία ετερόκλητη κυβέρνηση κατά της λιτότητας στη χώρα, έπληξε τις αγορές της χώρας.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων κατέγραψαν σήμερα άνοδο μεγαλύτερη των 20 μονάδων βάσης και αυξήθηκαν στο 2,87% – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (PSI 20) στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,9%, με τις τράπεζες να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η μετοχή της Banif υποχωρούσε 7,1% και της Banco Comercial Portugues σημείωνε πτώση 6,1%.

«Το σενάριο μιας αριστερής κυβέρνησης και η ανατροπή μιας κεντροδεξιάς αναμένεται να γίνει πραγματικότητα, κάτι που προφανώς δεν αρέσει στις αγορές», σχολίασε ο Ζοάο Λαμπρέια, αναλυτής στην Banco BiG στη Λισαβόνα.

Η ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης προβλέπεται να διεξαχθεί αύριο, με τα κόμματα της αριστεράς να αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το κοινοβουλευτικό τους πλεονέκτημα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε σήμερα ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε με τους Κομμουνιστές, το Αριστερό Μπλοκ και τους Πράσινους «εγγυώνται το σχηματισμό και την κοινοβουλευτική στήριξη μιας Σοσιαλιστικής κυβέρνησης» που θα σέβεται τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι ακροαριστεροί εταίροι μέχρι στιγμής έχουν υποσχεθεί μόνο κοινοβουλευτική στήριξη χωρίς συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, ενώ απορρίπτουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από το οποίο βγήκε πέρυσι η Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα της αριστεράς δημιουργεί ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο. «Η Πορτογαλία δεν πρέπει να υποχωρήσει για να γίνει η Κούβα της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Φερνάντο Φαρία ντε Ολιβέιρα, πρόεδρος της Ένωσης Πορτογαλικών Τραπεζών.

«Με την αντίθεσή τους στη σημερινή κυβέρνηση να είναι το κοινό τους σημείο, η συμμαχία της αριστεράς δεν φαίνεται βιώσιμη», λόγω των επίμονων διαφορών, σχολίασαν αναλυτές της Commerzbank.

Εάν το κοινοβούλιο καταψηφίσει την κυβέρνηση, τότε ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, που έχει επικρίνει τη ριζοσπαστική αριστερά για την ευρωσκεπτιστική της στάση, θα πρέπει είτε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόστα ή να δώσει υπηρεσιακό χαρακτήρα στην κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο με περιορισμένη εξουσία έως τη διενέργεια νέων εκλογών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.