Quantcast
Πώς "διαβάζουν" οι αναλυτές την χθεσινή αύξηση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας - enikonomia.gr
share

Πώς “διαβάζουν” οι αναλυτές την χθεσινή αύξηση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Ανεπαρκή χαρακτήρισαν οι Γάλλοι αναλυτές την χθεσινή αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 15% από την κεντρική τράπεζα της ΤουρκίαςΜάλιστα στέλεχος της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft Χαμίς Κινεάρ ανέφερε στην γαλλική εφημερίδα “La Tribune” πως η αύξηση που έγινε χθες στα επιτόκια ήταν μικρότερη από αυτήν που περίμενε η αγορά μεταξύ 17 % και 20%.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της χώρας προσπαθεί να είναι προσεκτική με το θέμα της αύξησης των επιτοκίων, για να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από την απόφαση

Πριν ληφθεί παραπάνω απόφαση από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η Fitch Ratings είχε ανακοινώσει τα σχέδια της για αύξηση επιτοκίων έως και 25% μέχρι το τέλος του έτους, η JPMorgan και η Bank of America ανέμενε αύξηση στο 25%, ενώ οικονομολόγος της Goldman Sachs είχε αναφέρει πως «ένας συμβατικός αξιωματούχος θα ανέβαζε τα επιτόκια στο 40%. Δηλαδή το ποσοστό που ισχύει».  Συνεπώς η αύξηση των επιτοκίων στο 15% παραμένει χαμηλή σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως  ο πρόεδρος Ερντογάν  από τη επανεκλογή του το Μάιο  έδωσε σημάδια πιθανής στροφής προς μια πιο συμβατική πολιτική. Υπογραμμίζεται ωστόσο  πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι  συνηθισμένος να αποπέμπει υπουργούς και διοικητές όταν έρχονταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις του.  Αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τα πράγματα, καθώς ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν τους φόβους ως προς την ανεξαρτησία της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας  μετά την άνοδο του επιτοκίου, ο Γάλλος οικονομολόγος Ρεμί Μπουρζό εκτίμησε πως  δεν υπάρχει άλλη επιλογή, επισημαίνοντας πως σήμερα η οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτείται από τα εμπορικά ελλείμματα, τις χρηματοδοτικές φούσκες και τις τεράστιες απαιτήσεις από το εξωτερικό. Κατά τον ίδιο, «η ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι υψηλή, αλλά είναι τεχνητή και όχι βιώσιμη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.