Quantcast
Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ- Τι λένε οι οικονομολόγοι - enikonomia.gr
share

Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ- Τι λένε οι οικονομολόγοι

δημοσιεύτηκε:

Tην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά και σταθερά τον Ιούνιο τα επιτόκια της εξέφρασαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg.

Παράλληλα επεσήμαναν πως αυτές οι μειώσεις των επιτοκίων θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Μάλιστα οι συμμετέχοντες της έρευνας εκτίμησαν πως στην συνεδρίαση της 11η Απριλίου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα μειωθεί το επιτόκιο των καταθέσεων κατά το πρώτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το επιτόκιο των καταθέσεων ανέρχεται στα επίπεδα -ρεκόρ του 4%. Παρόμοιες κινήσεις θα γίνονται 1 φορά το τρίμηνο προκειμένου να μειωθεί σταδιακά το επιτόκιο στο 2,25% στα τέλη του 2025. Πάντως σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται πως συμφώνησαν στο ότι  ο Ιούνιος είναι ο μήνας για να επιστρέψει η περιοριστική πολιτική αναφορικά με τα επιτόκια.

Οι δηλώσεις  των οικονομολόγων και του Στουρνάρα

Για το θέμα των επιτοκίων της ΕΚΤ μίλησε μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος της Dekabank,Kristian Toedtmann.  Δεδομένου του ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ φαίνεται πως έχουν σχεδόν αποφασιστεί για το εγγύς μέλλον, το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί τώρα σε αυτό που θα καθορίσει την ταχύτητα της νομισματικής χαλάρωσης, είπε ο  Toedtmann και πρόσθεσε πως  «τα μέλη του Συμβουλίου δεν φαίνεται να έχουν κοινή αντίληψη για τη συσχέτιση των δεδομένων».

Μάλιστα το Bloomberg αναφέρεται και στην πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα των επιτοκίων. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε τον περασμένο μήνα πως θα γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις συνολικά φέτος.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός συνάδελφός του Ρόμπερτ Χόλτσμαν είπε πρόσφατα πως δεν  έχει « αντίρρηση» στο να γίνει το πρώτο βήμα για τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ  τον Ιούνιο. Ωστόσο επεσήμανε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν το επιτρέπει η πορεία της οικονομίας .

Η ΕΚΤ θα πρέπει να εξηγήσει ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα γίνει κυρίως για να ομαλοποιηθεί κάπως η περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής» και όχι τόσο η επιθυμία της Τράπεζας να στηρίξει την οικονομία είπε ο επικεφαλής του τμήματος των μακροοικονομικών υπηρεσιών στην ING, Carsten Brzeski.

Αυτό είναι εφικτό να συμβεί επειδή ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο αλλά και λόγω του ότι περιορίστηκαν οι  προσδοκίες των καταναλωτών για μελλοντικά κέρδη. Και αυτό υποδηλώνει πως η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο στο να επιτύχει το επόμενο έτος τον στόχο του 2% που έχει θέσει για τον πληθωρισμό.

Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχε σε σχετική έρευνα του Bloomberg θεωρεί πως οι κίνδυνοι για τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ  για την ανάπτυξη και  για τον πληθωρισμό είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Ωστόσο την ίδια στιγμή σχεδόν το 1/3  από τους οικονομολόγους βλέπει αυξημένους κινδύνους περί ανάπτυξης και πληθωρισμού προς τα  τέλη του 2025 και το 2026. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ήδη ανοιχτή στο να μειώσει τα επιτόκια της από τον Ιούνιο 2024 αλλά και στο να δώσει το μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές πως οι υπερβολικά επιθετικές προσδοκίες για μείωση επιτοκίων είναι αδικαιολόγητες και αντιπαραγωγικές », δήλωσε ο διευθυντής της Scope Ratings, Dennis Shen.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.