Quantcast
Πούτιν: Σε ποιες χώρες υπόσχεται δωρεάν σιτηρά - enikonomia.gr
share

Πούτιν: Σε ποιες χώρες υπόσχεται δωρεάν σιτηρά

δημοσιεύτηκε:

Η  Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική και να τις προμηθεύει δωρεάν σε 6 χώρες για διάστημα 3- 4 μηνών, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σε σχετική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αγία Πετρούπολη.

Αυτό μετέδωσε το uk.sports.yahoo.com  σημειώνοντας πως οι χώρες αυτές είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μαλί, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία. Επίσης, αναφέρει ότι η κάθε χώρα θα πάρει 25.000 με 50.000 τόνους σιτηρά.

Ο ρόλος του πολέμου

Σύμφωνα με το www.aljazeera.com,ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και τις Ρωσίας έχει προκαλέσει απότομη άνοδο στις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό έχει επηρεάσει δυσανάλογα την Αφρικανική Ήπειρο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως πριν από την έναρξη του πολέμου αυτού, τα αφρικανικά έθνη εισήγαγαν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου του σιταριού τους από τη Ρωσία ή την Ουκρανία. Επίσης επισημαίνεται πως η Αφρική υπέστη τον πρώτο χρόνο του πολέμου έλλειψη 30 εκατομμυρίων τόνων σιταριού. Με την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, αυτή η επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να πάρει ακόμη μεγαλύτερη έκταση.

Η τιμή του Σιταριού

Υπενθυμίζεται πως η τιμή του σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο “εκτοξεύθηκε” στις 25 Ιουλίου στο υψηλότερο επίπεδο των 5 τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2,6% και ανήλθαν στα 7,7725 δολάρια το βαρέλι και αυτό συνέβη επειδή υπήρχαν ανησυχίες για μείωση προμηθειών σιταριού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πάντως η τιμή του σιταριού άρχισε να ανεβαίνει μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για το θέμα αυτό.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.