Quantcast
Πράσινο φως για δημοψήφισμα στην Ιταλία - enikonomia.gr
share

Πράσινο φως για δημοψήφισμα στην Ιταλία

δημοσιεύτηκε:

Πράσινο φως έδωσε το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Γερουσίας και την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Οι Ιταλοί θα κληθούν μέσα στους επόμενους μήνες να εγκρίνουν ή να απορρίψουν σε δημοψήφισμα τις μεταρρυθμίσεις που σχεδίασε η κυβέρνηση και οι οποίες ψηφίσθηκαν, ήδη, από το κοινοβούλιο: οι κυριότερες αφορούν την μείωση των δικαιοδοσιών της Γερουσίας και του αριθμού των μελών της, καθώς και την αλλαγή της πλειοψηφίας που απαιτείται για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τον Ματέο Ρέντσι είναι ένα πολιτικό στοίχημα ιδιαίτερης σημασίας: η κυβέρνηση θα ήθελε να ορίσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τον ερχόμενο Νοέμβριο, αλλά σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις, ζητά να γίνει πιο γρήγορα, τον Οκτώβριο. Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 52,5% των Ιταλών δεν εγκρίνουν τις αλλαγές που επιδιώκει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ακόμη και ανάμεσα στα στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, η αριστερή, εσωκομματική μειοψηφία φέρεται αποφασισμένη να ψηφίσει «όχι» στο φθινοπωρινό δημοψήφισμα. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αποφασίσει να αλλάξει -σε ένδειξη καλής θέλησης- τον εκλογικό νόμο, προβλέποντας ένα μπόνους εδρών για τις συμμαχίες κομμάτων και όχι για μεμονωμένες πολιτικές δυνάμεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.