Quantcast
Πρόεδρος κεντρικής τράπεζας του Περού: Αν κερδίσει ο Τραμπ θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του 1930 - enikonomia.gr
share

Πρόεδρος κεντρικής τράπεζας του Περού: Αν κερδίσει ο Τραμπ θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του 1930

δημοσιεύτηκε:

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Περού δήλωσε χθες ότι ανατριχιάζει όταν σκέφτεται τι θα συμβεί στην παγκόσμια οικονομία αν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ, ο Χούλιο Βελάρδε υποστήριξε πως οι δηλώσεις του Τραμπ περί της κατάργησης εμπορικών συμφωνιών και επιβολής δασμών σε προϊόντα που η χώρα του εισάγει από την Κίνα και το Μεξικό είναι «πολύ επικίνδυνες».

«Αν ο άνθρωπος κάνει ακόμη κι ένα κλάσμα όσων λέει ότι θα κάνει, θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του 1930», τόνισε ο Βελάρδε, αναφερόμενος στη Μεγάλη Ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1930. «Μου προκαλεί ανατριχίλα», πρόσθεσε.

Τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη βιντεοσκόπησε και ανήρτησε στο Διαδίκτυο η οικονομική εφημερίδα Gestión του Περού.

Η εκστρατεία του Τραμπ δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Βελάρδε.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει πολύ διαφορετική προσέγγιση από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες. Έχει δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ 12 κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Περού, καθώς και ότι θα επαναδιαπραγματευθεί με τον Καναδά και το Μεξικό τη NAFTA, στην οποία όπως λέει οφείλεται η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ακόμη, ο Τραμπ απειλεί να επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα σε μια επίδειξη δύναμης προς το Πεκίνο.

Ο Βελάρδε, κεντρικός τραπεζίτης της χρονιάς το 2015 κατά το περιοδικό The Banker της εφημερίδας Financial Times, ηγείται του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος του Περού από το 2006 και πρόσφατα συμφώνησε να παραμείνει για τρίτη πενταετή θητεία.

Ο συντηρητικός νέος πρόεδρος του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, έχει επίσης εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.