Quantcast
Προμηνύεται ήττα του Στουμπ και νίκη των Κεντρώων στη Φινλανδία - enikonomia.gr
share

Προμηνύεται ήττα του Στουμπ και νίκη των Κεντρώων στη Φινλανδία

δημοσιεύτηκε:

Κρίσιμες αναμένονται οι σημερινές εθνικές εκλογές στη Φινλανδία με το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ να χάνει την κυβέρνηση από το κεντρώο κόμμα Keskusta.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της κρατικής τηλεόρασης Yie, το κεντρώο κόμμα θεωρείται φαβορί για τη δεύτερη θέση μάχονται στήθος με στήθος οι συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού (16,9%), οι ευρωσκεπτικιστές ” Φιλανδοί” (16,7%) και οι sοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε(15,1%).

Πάντως, ο επικεφαλής του Keskusta, επιχειρηματίας Γιούχα Σίπιλα (φωτό), υπόσχεται να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό τέλμα της τελευταίας τριετίας δημιουργώντας 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η σύνθεση του συνασπισμού θα εξαρτηθεί κυρίως από την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου. Όμως ο Σιπίλα αναμένεται να αρνηθεί τη συνεργασία τόσο με τους συντηρητικούς όσο και με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για την αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης. Και το κεντρώο κόμμα των σουηδόφωνων αναμένεται να ακολουθήσει τη συνήθειά του να εντάσσεται σε όλους τους συνασπισμούς.

Σημαντικό ρόλο -τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής- στον προεκλογικό αγώνα φάνηκε να παίζει το ζήτημα της Ελλάδας. Ενόψει των εκλογών, ο Φινλανδός πρωθυπουργός τήρησε αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε απομείωση χρέους. Ο επικεφαλής του Κόμματος Κέντρου Γιούχα Σίπιλα από την πλευρά του χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή, προειδοποιώντας ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ελλάδα.

Γεγονός είναι ότι όλα τα κόμματα έχουν αναγνωρίσει ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένα σχέδια δράσης. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.