Quantcast
Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Μαδούρο - enikonomia.gr
share

Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Μαδούρο

δημοσιεύτηκε:

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα. O Νικολάς Μαδούρο πρότεινε τη διεξαγωγή φέτος των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για το 2020, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει την απειλή του επικεφαλής της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί ως ο νόμιμος αρχηγός του κράτους.

Σε ομιλία στους οπαδούς του, ο Μαδούρο είπε ότι η Συνταγματική Συνέλευση, που έχει μεγάλες εξουσίες και ελέγχεται από την κυβέρνηση θα συζητήσει για την προκήρυξη νωρίτερα των εκλογών για τη Βουλή, την οποία επέκρινε ως “αστική”.

Είχε προηγηθεί μία ογκώδης διαδήλωση περισσότερων από 100.000 διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας σήμερα, απαιτώντας την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαΐδό να δηλώνει ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλαείναι πολύ, πολύ κοντά».

Ο Γκουαΐδό ανακοίνωσε στους διαδηλωτές την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών, ανθρωπιστικής βοήθειας για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Τον ηγέτη της αντιπολίτευση αναγνώρισε ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας εν ενεργεία στρατηγός της αεροπορίας της Βενεζουέλας, ο Φρανσίσκο Γιάνες.

Στο βίντεο, το οποίο ανήρτησε στο Twitter, ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες κάλεσε και άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν, ενώ ανέφερε ότι το 90% του στρατού είναι με τον λαό και όχι με τον Μαδούρο.

Ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.