Quantcast
Προς το συμφέρον της Βαρσοβίας η μεγαλύτερη παραμονή του Λονδίνου στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

Προς το συμφέρον της Βαρσοβίας η μεγαλύτερη παραμονή του Λονδίνου στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και η συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του μπλοκ για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Rzeczpospolita επικαλούμενη δηλώσεις του πολωνού υπουργού Εξωτερικών Βίτολτ Βαστσικόφσκι.

“Είναι προς το συμφέρον μας να παραμείνει η Βρετανία μέλος της ΕΕ για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατό και να καταβάλλει τις εισφορές της για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται”.

“Το Brexit δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τα επόμενα 2-3 χρόνια. Αν, δηλαδή, πραγματοποιηθεί ποτέ”, δήλωσε στην εφημερίδα ο πολωνός ΥΠΕΞ.

“Μέσα στην επόμενη τριετία δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπίζουμε τη Βρετανία σαν παιδί με ειδικές ανάγκες, το οποίο στιγματίζεται και περιθωριοποιείται”.

Στις αρχές του μήνα, ο αναπληρωτής του Βαστσικόφσκι είχε δηλώσει ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου το 2020 έπειτα από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο Βαστσικόφσκι δήλωσε ακόμη ότι, αν ήταν στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, “δεν θα τολμούσε” να επιδιώξει δεύτερη θητεία σε αυτό το αξίωμα χωρίς την υποστήριξη από την κυβέρνηση της Πολωνίας.

Ο Τουσκ θεωρείται πολιτικός εχθρός του αντιπολιτευόμενου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Βαστσικόφσκι.

Πρώην επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος, της φιλοευρωπαϊκής Πολιτικής Πλατφόρμας, ο Τουσκ εξέτισε δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας προτού παραιτηθεί το 2014 για να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα στην ΕΕ.

Ο Βαστσικόφσκι ήταν ανάμεσα στους υπουργούς που συνόδευσαν χθες Δευτέρα την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο στο Λονδίνο όπου συναντήθηκε με την βρετανή ομόλογό της Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά την χθεσινή συνάντηση που είχαν η Σίντλο με την Μέι, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για θέματα ασφαλείας, άμυνας και εμπορίου καθώς και για τα δικαιώματα που θα έχουν στην μετά Brexit εποχή τα τρία εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, ανάμεσά τους και 831.000 Πολωνοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.